Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 mars 2019

Plantagon om konkursen, visionen och vägen framåt

Möjligheterna och affärerna är fantastiska, men kapitalet saknades. Därför var stadsodlingsföretaget Plantagon tvunget att försättas i konkurs. Det säger Plantagons vice vd Owe Pettersson i en intervju med AGFO.

 Huvudanledningen till att Plantagon International försattes i konkurs var brist på pengar, inte att idén var dålig. Men det var svårt för företaget att hitta en infrastruktur att göra affärer i eftersom de var bland de första på marknaden.
Huvudanledningen till att Plantagon International försattes i konkurs var brist på pengar, inte att idén var dålig. Men det var svårt för företaget att hitta en infrastruktur att göra affärer i eftersom de var bland de första på marknaden. FOTO: Arkivbild

Huvudanledningen till Plantagon International försattes i konkurs stavas brist på pengar. Enligt Owe Pettersson har ägarna inte mäktat med att tillskjuta det kapital som krävts.

– Det är egentligen bara det. Möjligheterna och affärerna är fantastiska och ligger en bit framåt i tiden. Styrelsen och ägarna kände, med tanke på de anställda, att vi var tvungna att sätta företaget i konkurs, säger Owe Pettersson till AGFO.

Stolt över företaget trots allt

Företaget har gått med förluster sedan 2008, och har nu skulder och fordringar på runt 13 miljoner kronor. Owe Pettersson är ändå stolt över hur mycket företaget lyckats genomföra trots de snäva finanserna.

– Jag skulle säga att det är lite pengar på tio års tid för att etablera en global varumärkesnärvaro, ta fram världens största patentportfölj inom området och ta initiativet till en standard för hållbar matproduktion i Sverige via institutet SIS. Utöver det har vi jobbat med Linköpings- och källarprojektet i DN-skrapan samt även i Singapore.

Svårt att vara först

När Plantagon startade 2008 var de en av de första som investerade i stadsodling i form av infrastrukturprojekt och multifunktionella hus. Då var matproduktion något som skedde utanför, inte i staden. Svårigheterna med att vara först på marknaden är att det inte finns en infrastruktur att göra affärer i.

– Plantagon har startat en ny industri hur konstigt det än låter. Nu är det många som har kopierat våra budskap som vi har spridit sedan 2008. Men det är svårt att få människor att förstå när man skapar en ny industri som många skulle ha nytta av.

Trenden är jättestark

Han tror dock att företagsidén är här för att stanna, eftersom den svenska livsmedelsstrategin säger att självförsörjningsgraden måste öka.

– Stadsodling är ett ypperligt exempel för att kunna odla året runt. Trenden inom det här området är jättestark. Vi kommer nog få se ett antal aktörer som ger sig in på den här marknaden för att ta en bit av kakan. Om 3-4 år skulle jag tro med tanke på de investeringar som har gjorts.

Owe Pettersson tror att förra sommarens torka har gjort människor medvetna om att det behövs odlingsbar yta som inte är beroende av vädret.

– Vi behöver producera mat i städer där infrastrukturen utnyttjas på bästa sätt och där man återanvänder det som kanske traditionellt anses som avfall och gör om det till handelsvaror.

Världen behöver inomhusodling

Nu blickar företaget framåt och siktar på en ny konstellation.

– Det är inte bara i patenten som värdet sitter i, utan även know how. Jag hoppas att vi kommer att få möjlighet att presentera den vägen inom en relativ snar framtid. Världen behöver det.

Läs mer: Skördetiden närmar sig under jordLäs mer: Inomhusodlare söker investerare

Relaterade artiklar

Till toppen