Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 februari 2018

Polarbröd satsar på fossilfria transporter

Polarbröd satsar hårt på hållbarhet och fossilfria transporter. Företaget är ett av flera som har antagit Transportutmaningen - fossilfritt Sverige.

 Produktionsbild från Polarbröds fabrik i Älvsbyn.
Produktionsbild från Polarbröds fabrik i Älvsbyn. FOTO: Polarbröd

Matsvinnet satsar sedan i fjol. Polarbröd ska bli det 2022. Och Oatly och LRF Östergötland satsar på att klara målet 2030. Det handlar om fossilfria i transporterna, enligt Transportutmaningen – fossilfritt Sverige.

– För att kunna driva på utvecklingen så har det varit viktigt för oss att ha en dialog med både fordonstillverkare och drivmedelstillverkare, säger Polarbröds inköps- och logistikchef Johan Granberg, till SVT Nyheter Norrbotten.

Behöver större volymer

Att bli fossilfri år 2022 handlar om att alla transporter ska vara fossilfria, oavsett om de går på järnväg, i elfordon eller med andra fossilfria bränslen.

Polarbröd är Sveriges tredje största brödtillverkare. Enbart i Polarbröds anläggning i Älvsbyn tillverkas 5,5 ton bröd i timmen. För Polarbröds del handlar det om gå från fyra bilar som idag kör på biobränslet HVO, til att 2 500 lastbilar ska köra fossilfritt.

– Rent infrastrukturellt så finns förutsättningar idag att lasta brödet direkt i Älvsbyn, men för att detta ska vara möjligt i framtiden behöver den totala godsvolymen från Älvsbyn vara större, säger Johan Granberg, till SVT Nyheter Norrbotten.

Satte ribban 2012

En utmaning är att minska antalet lastbilstransporter, framför allt längre transporter söderut. Från den 1 juni i år ska samtliga Polarbröds transporter från Norrland till söder om Gävle ske med tåg.

– Hela vårt hållbarhetsarbete är en mångmiljoninvestering, vi ligger i framkant och driver på utvecklingen. Samtidigt är det en utmaning för oss att nå ut med vad vi faktiskt har åstadkommit och i nästa steg att få kompensation för de satsningar vi gör, säger Polarbröds inköps- och logistikchef Johan Granberg, till SVT Nyheter Norrbotten.

Några organisationer som antagit Transportutmaningen

Aktörer som har antagit utmaningen med målet att senast ett visst år endast utföra och köpa fossilfria inrikestransporter.

2017 eller tidigare: Matsvinnet

2020: Arla Sverige

2022: Svensk Biogas, Polarbröd, Polarfärskt Bröd

2024: HK Scan

2030: LRF Östergötland, Oatly

Källa: Transportutmaningen – fossilfritt Sverige.

LÄS OCKSÅ: Miljoner i klimatpengar till Västra Götaland

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen