Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 maj 2019

Polisanmäler elhandlare för bedrägeriförsök

Ett halvdussin av de kunder vars gamla fullmakter använts i försök att teckna nya elavtal har polisanmält personerna bakom KR Energiförvaltning och anknutna bolag.

 Kritiken mot KR Energiförvaltning och anknutna bolag går främst ut på att de använder gamla fullmakter till annat än de ursprungligen var avsedda för och fullmakterna överlåtits utan kundernas godkännande.
Kritiken mot KR Energiförvaltning och anknutna bolag går främst ut på att de använder gamla fullmakter till annat än de ursprungligen var avsedda för och fullmakterna överlåtits utan kundernas godkännande. FOTO: Mostphotos

Polisanmälan rör bedrägeriförsök och urkundsförfalskning och lämnades in under sista veckan i april. Den gjordes efter att jurister hos LRF hade granskat de ärenden som ligger hos dotterbolaget LRF Samköp.

Grunden i polisanmälan är att de fullmakter som använts i försök att teckna nya elavtal inte är desamma som kunderna ingick under i första hand perioden 2012–2013.

Lagt tid på granskning

– Vi har tagit oss ganska mycket tid att granska det här. Vi har ett 30-tal ärenden hos oss men det finns inte grund för polisanmälning i alla dessa, säger Ingela Larsson, marknadsansvarig på LRF Samköp.

Det är de enskilda kunderna som står bakom respektive anmälan. Dessa rör fyra fall av förfalskade fullmakter och sex fall av ogiltiga avtal. Totalt är det åtta personer vars anmälningar har samordnats genom LRF Samköp.

 KR Energiförvaltning har dragit på sig missnöje bland kunder sedan bolaget börjat använda gamla fullmakter ingånget med ett annat företag.
KR Energiförvaltning har dragit på sig missnöje bland kunder sedan bolaget börjat använda gamla fullmakter ingånget med ett annat företag. FOTO: Göran Berglund

Hoppas på fler anmälningar

– Men vår förhoppning är att även andra drabbade som inte är kunder hos oss ska göra polisanmälan. Ju fler som drabbats, desto större anledning blir det för polisen att gå vidare i ärendet, säger Ingela Larsson.

Detta är också anledningen till att LRF Samköp går ut offentligt med polisens ärendenummer så att andra personer som vill göra anmälan kan hänvisa till det. Ingela Larsson uppmanar även sådana som tidigare fått besked att polisen inte går vidare med utredningen att anmäla på nytt.

Använder gamla fullmakter

Det var i slutet av februari i år som Land Lantbruk började berätta om hur KR Energiförvaltning med hjälp av elhandelsbolagen Nordisk Krafthandel och Axilia hade aktiverat gamla fullmakter som kunder ingått med Svensk Kraftrevision och Kraftrevision Lantbruk, numera i konkurs respektive i likvidation.

I de flesta fall lockades kunderna ursprungligen med att bolagen skulle undersöka om kunden hade betalat för mycket för sin el och i så fall kunde få tillbaka pengar. I uppgörelserna ingick däremot inget om rättighet att teckna nytt elavtal för kundens räkning eller rättighet att sälja fullmakten vidare.

 En kund hos Nordisk Krafthandel fick en faktura på 134 000 kronor i brytavgift sedan han sagt upp ett elavtal som han inte ansåg sig ha givit samtycke till.
En kund hos Nordisk Krafthandel fick en faktura på 134 000 kronor i brytavgift sedan han sagt upp ett elavtal som han inte ansåg sig ha givit samtycke till. FOTO: Mostphotos

Sedan den 22 februari finns Nordisk Krafthandel på Svensk Handels varningslista som varnar för företag som bedöms använda oseriösa försäljningsmetoder och för erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande.

Land Lantbruk har varit i kontakt med Robert Majkut, operativ chef på Svensk Kraftrevision, med förfrågan om en intervju men han har inte svarat. Vi har även utan framgång sökt företrädare för Nordisk Krafthandel och Axilia för kommentarer om polisanmälningarna.

LÄS MER: Vill teckna avtal med gamla fullmakter

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen