Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 april 2018

"Polisen blundar för attacker mot bönder"

När bönderna utsätts för grova angrepp, fysiskt och i digitala kanaler, blundar polisen. Det skriver LRF:s förbundsordförande Palle Borgström i ett debattinlägg på Aftonbladets hemsida.

FOTO: Stig Hedström

Världens befolkning ökar snabbt, samtidigt som Sverige har ett av världens mest hållbara jordbruk. Att svenska lantbrukare allt oftare utsätts för grova angrepp, ”både fysiskt och i digitala kanaler”, är därför alamerande. Det skriver Palle Borgström, förbundsordförande i LRF, i ett debattinlägg i Aftonbladet som publicerades under måndagen.

”I flera aktuella fall har svenska bönder attackerats. Nyligen drabbades en djuruppfödare i Halland av att maskerade aktivister tog sig in på gården och attackerade honom och hans son. Barn till lantbrukare har sökts upp i skolor. Aktivister har brutit sig in på gårdar, filmat och släppt ut djur, med stor risk för smittspridning och stress för djuren”, skriver Palle Borgström.

Inget stöd av polisen

Han hänvisar till en undersökning från Landja Markanalys som visar att var femte lantbrukare har någon kollega som har utsatts, samt att var fjärde lantbrukare själv är orolig för att bli utsatt för brott och att var sjunde lantbrukare är rädd för att berätta att man är djurägare.

”Utsatta bönder känner i dag att de varken får stöd av lagen eller en poliskår som försvarar och ingriper vid attacker. Det är hög tid för samhället att svara upp när individer inom jordbruket utsätts för våldsamma metoder”.

Utöver fysiska och digitala hot mot lantbrukare och deras anhöriga blir hatsajter som riktar sig mot enstaka djuruppdfödare allt vanligare: ”Därför måste polismyndighetens arbete med att inrätta regionala it-brottscentrum skyndas på”.

Ansvar på myndigheter

Här ligger ett stort ansvar på myndigheter att se till att öka skyddet och och på regeringen att stärka lagstiftningen.

”Eftersom jordbruksfastigheter oftast ligger utanför planlagt område kan aktivister utnyttja allemansrätt och demonstrationsrätt när de tar sig in på enskilda gårdar. Straffskalan är så låg att händelserna inte prioriteras av polisen”.

Polisen borde dock kunna agera, eftersom det handlar om trakasserier som syftar att stänga lantbrukarens verksamhet. En utredningsgrupp borde inrättas som kan kallas in när så sker, uppger Palle Borgström.

”Samhället får aldrig acceptera hot i någon form och vi måste gemensamt motverka en odemokratisk utveckling. Alla ska kunna känna sig trygga på sina arbetsplatser”, skriver han.

LÄS OCKSÅ: Ta näthot mot djurägare på allvar LÄS OCKSÅ: ”Djurens Rätt ska inte få hålla i taktpinnen”LÄS OCKSÅ: Polisutredningen om minkfarmen i Falkenberg står stilla

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen