Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 december 2017

Polisen får inte ut begärda uppgifter från Instagram

Polisen som utreder djurrättsgruppens förföljelse av ägaren till en minkgård utanför Falkenberg har begärt ut uppgifter från Instagram – men har nekats hjälp.

 Instagrambilden som polisanmäldes som olaga hot.
Instagrambilden som polisanmäldes som olaga hot.

Som en del av djurrättsgruppens försök att stänga minkgården i Glommen norr om Falkenberg publicerade en av gruppens frontfigurer i slutet av sommaren en bild på Instagram.

Bilden föreställde ett plastskelett hängande över ett papper med texten ”Niclas f d minkfarmare” och var ett led i hotelserna mot ägaren till gården.

Vill se vem som är registrerad för kontot

Publiceringen polisanmäldes som olaga hot och en del i den pågående förföljelsen, men när polisen via Nationella operativa avdelningens cyberbrottsdesk begärde ut uppgifter från Instagram i Kalifornien tog det stopp.

Syftet med begäran var att få veta vem som är registrerad för det aktuella kontot samt vilken e-postadress och IP-adress som använts för registreringen.

”Av för lindrig karaktär”

– Motiveringen vi fått från Instagram är att brottsmisstankarna är av för lindrig karaktär för att uppgifterna ska lämnas ut. Samma sak gäller våra egna tele- och bredbandsoperatörer som inte lämnar ut uppgifter såvida det inte handlar om brott med minst två års fängelse i straffskalan, säger Jesper Koch, utredare på polisen i Falkenberg.

Han betonar att detta inte innebär att anmälan avseende Instagrambilden är nedlagd.

– Nej, begäran gjordes för att om möjligt stärka den bevisning som redan finns, säger Jesper Koch.

Fler kontaktförbud att vänta

Utredningen kring djurrättsgruppen och händelserna vid minkgården och gentemot dess ägare har kommit en bra bit på väg. Ett stort antal förhör är hållna och Jesper Koch räknar med att redovisa för åklagare i mitten av januari nästa år.

Samtidigt har åklagare fortfarande inte kunnat utfärda ett andra kontaktförbud, gällande en av aktivisterna. Anledningen är att polisen inte har kunnat lokalisera var personen ifråga befinner sig.

– Nu har det i alla fall varit lugnt vid minkfarmen i tre veckor och det är en väsentlig skillnad mot tidigare, säger Jesper Koch.

Däremot drabbas minkgårdens ägare och kretsen runt honom fortfarande av trakasserier och hotelser via telefon och sociala medier.

LÄS MER: Facebook vägrar stänga ned hatsidaPolisen vill se ytterligare kontaktförbud vid minkgården i Falkenberg

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen