Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 november 2017

Polisen: Stoppa tjuven med märk-DNA

Under årets första tio månader har det stulits sadlar och hästtillbehör för mångmiljonbelopp i landet. Nu tipsar polisen om märk-DNA som både kan avskräcka tjuven och hjälpa dig att få tillbaka det som stulits.

FOTO: Ann Lindén

”Tillsammans kan vi motverka stölderna. Det går att märka vad som helst och tjuvarna kan inte få bort märkningen”, säger poliskommissarie Leif Hemmingsson till SVT Nyheter Västernorrland.

Enligt en kartläggning som SVT gjort har det i år skett över 140 inbrott i häststall och sadlar och hästtillbehör för uppemot 10 miljoner kronor har stulits. De flesta stölderna har inträffat i mellersta och södra Sverige.

Osynlig vätska

Märk-DNA kan användas på alla sorters föremål utan att skada dem. Det är ett syntetiskt framställt DNA som penslas på värdesaker ungefär som nagellack. Vätskan är osynlig, men framträder under UV-ljus och eftersom varje märkning är unik kan den spåras.

”Det är inga större kostnader jämfört med vad självrisken ligger på vid utnyttjandet av eventuell försäkring”, säger Leif Hemmingsson.

Märkningen håller i minst fem år och är enligt polisen ett komplement till andra inbrottsskyddande åtgärder.

LÄS MER: Tjuven: Så skyddar du gården från inbrott

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen