Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 augusti 2018

Polisen varnar för traktorligor specialiserade på GPS-stöld

De slår till på natten. På bara några minuter har de skruvat loss och försvunnit med GPS-utrustning till din traktor eller tröska. Såväl polis, försäkringsbolag som experter på LRF menar att den här typen av stölder blir allt vanligare.

 GPS-utrustningen i traktorer har blivit hett eftertraktat i tjuvkretsar.
GPS-utrustningen i traktorer har blivit hett eftertraktat i tjuvkretsar. FOTO: Mostphotos

För några veckor sedan drabbades östra Sverige av en stöldvåg där tjuvarna tog GPS-utrustning i traktorer och tröskor.

I Polisregion Öst, som omfattar Jönköpings, Södermanlands och Östergötlands län, rapporterades under perioden 1 april till 20 augusti i år 27 sådana stölder. 10 av dessa skedde under augusti. I flera fall hade traktorerna stått parkerade i låsta maskinhallar.

”Fördubblats från förra året”

– Jag tror att det minst har fördubblats från förra året, säger polisinspektören och analytikern Göran Svensson på Regionala brottssamordningsgruppen i Region Öst.

Även polisen i Region Mitt bekräftar liknande stölder för någon månad sedan. Enligt Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen, drabbades ett tiotal personer under den helg ligan härjade.

Även i Stockholms län har en ökning setts sedan förra året. 2017 stals en GPS-utrustning från en traktor på ett lantbruk. I år har fyra stölder anmälts från bandtraktorer och andra traktor-registrerade arbetsmaskiner på byggarbetsplatser.

Internationella stöldligor

Polisen misstänker att åtminstone sensommarens stölder utförts av internationella stöldligor. Några gripanden har inte gjorts. Brotten upptäckts ofta i efterhand och tjuvarna har då för länge sedan lämnat platsen.

– Vi har inget att gå på. Vi har försökt att gå ut och varna genom medier och uppmanat att man ska vara uppmärksam, säger Göran Svensson och fortsätter:

– Ofta har lantbrukare koll på närområdet och vi är tacksamma om de hör av sig till oss om de ser något misstänkt. Jag vet att det är ett problem med svarstider på 11414, men jag vädjar till dem att orka sitta kvar och vänta.

Vanligt med terränggömmor

Det handlar inte bara om att hålla utkik efter okända personer som rör sig på avvikande sätt i trakterna utan även på vad som kan gömma sig i markerna.

– Vi vet inte hur det är den här gången, men när det gäller internationella stöldligor har vi tidigare sett att de använder sig av terränggömmor. Någon stjäl och lägger stöldgodset någonstans i terrängen. En annan person kommer och hämtar upp det och för det ut ur landet.

”Marknad i öststaterna”

Stölderna av dyrbar gps-utrustning från lantbruksmaskiner är förstås inget som gått försäkringsbolagen förbi. Länsförsäkringar Skåne har hittills i år fått fem anmälningar om stulna GPS-anläggningar. Förra året var det 10 stycken vilket motsvarade en skadekostnad på 1,5 miljoner kronor.

– Hos oss är det bara John Deere-GPS som anmälts. Precis som när det gäller växtskydd tror vi att det går utomlands. Det finns en marknad i öststaterna, så det går förmodligen österut. När det gäller traktorer med spårsändare har vi hittat dem i baltstaterna, Ukraina och ännu längre söderut, säger Peter Birch, affärsspecialist på lantbruksförsäkringar på Länsförsäkringar Skåne.

Bättre på att bygga in stöldskydd

Även Länsförsäkringar Södermanland tycker sig se att stölder av dyrbar GPS-utrustning blivit vanligare. Men det är enligt Magnus Ahlin, skadechef på Länsförsäkringar Södermanland, svårt att få fram några exakta siffror.

Enligt honom har tillverkarna blivit bättre på att bygga in stöldskydd i traktorer, vilket gör att de under de två senaste åren inte tagit emot någon anmälan om stulna nya traktorer.

Tjuvarna har i stället specialiserat sig på den åtråvärda GPS-utrustningen. Främst är det antennerna som stjäls. På sikt kan det komma att påverka försäkringskostnaderna för kunderna.

– Fortsätter det här kan det påverka premierna över tid, säger Magnus Ahlin.

LÄS MER: PREMIUM – Tio knep som skyddar dig mot GPS-tjuvar

Vanligare med stölder när fler precisionsodlar

LRF, lantbrukarnas riksförbund, ser också att stölderna ökar.

– Absolut, det är något som har vuxit. Det har blivit vanligare när fler precisionsodlar, säger Anders Johannesson, expert på företagsvillkor på LRF.

Han ser gärna att tillverkarna tar ett större ansvar.

– Tillverkarna kan göra mycket mer, problemet är att det blir dyrare för varje sak de sätter in. Men det är värt att ta kostnaderna, det är en liten summa med tanke på att en traktor kanske kostar en miljon.

”Ett bekymmer för oss”

Utan tvekan är det John Deeres produkter som är mest stöldbegärliga – till företagets stora förtret.

– Det är ett bekymmer för oss att det stjäls så mycket och det är ett bekymmer för dem som inte får ha sina saker i fred, säger Håkan Westesson, försäljningschef på svenska John Deere AB.

– Till våren lanserar vi en kodlåsning så man kan låsa fast antennen och utrustningen är kopplad till en unik individ. Men det finns de som kan hacka sig in på Nasas hemsida, så de kommer väl på hur de ska göra så småningom, men det kanske kan minska intresset för att stjäla utrustningen, säger han.

Ägare till en äldre modell av GPS kan dock inte uppgradera sin utrustning med den kodade tekniken.

”Kanske skulle ha börjat tidigare med koder”

Den som blir av med sin John Deere-utrustning uppmanas att omedelbart kontakta sin återförsäljare. Då kan stöldgodset blockeras i företagets globala system och det blir omöjligt att i framtiden serva eller uppdatera programvaran på normalt sätt utan att ett meddelande om att varan är stulen kommer upp.

Håkan Westesson anser inte att John Deere kunde ha gjort så mycket mer för att förhindra stölderna.

– Nej, jag tycker att vi har gjort vad vi har kunnat när vi skapat lås till antennen. Det finns lås att tillgå för den som vill ha ett säkert system som kodar komponenterna. Men det är klart, tittar man i backspegeln kanske vi skulle ha börjat lite tidigare med att utveckla koder.

LÄS MER: Färre maskiner stals under 2017 – och färre återfanns

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen