Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 november 2017

Polisen: Vi kan inte hindra dem från att demonstrera

Hittills har det gjorts 15 polisanmälningar med anledning av händelserna kring minkgården utanför Falkenberg. Sex av aktivisterna är misstänkta för brott.

Brottsrubriceringarna i den hög som utredaren Jesper Koch på polisen i Falkenberg har framför sig handlar om olaga intrång, egenmäktigt förfarande, hemfridsbrott, skadegörelse, misshandel och olaga hot. Några har redan skrivits av, eftersom det inte gått att identifiera de misstänkta.

– Som det ser ut nu kan vi inte hindra dem från att demonstrera. De har rätt att nyttja vägen fram till gården och att gå runt utanför staketen, så länge det inte handlar om odlad mark, säger Jesper Koch.

Många unga

De polisanmälda gärningarna ligger var och en på bötesnivå. För att rubriceringen olaga förföljelse, den så kallade stalkinglagen, ska komma i fråga krävs enligt åklagare fler händelser. Dessutom måste varje gärning kunna knytas till en enskild individ.

– Den stora delen av aktivister är unga, ostraffade tjejer. Min förhoppning är att de inte tycker detta är lika roligt längre när de har fått komma till oss på förhör, säger Jesper Koch.

Ny brottskod

Att det överordnade syftet är att få en företagare att sluta med sin verksamhet är inget som polisen kan väga in i brottsrubriceringen.

Det infördes 2012 en ny brottskod (209) för ärenden som rör djurrättsaktivism. Använder ni den?

– Den var okänd för mig. Jag vet inte om anmälningarna är kodade på det sättet, svarar Jesper Koch.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen