Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 november 2017

Polisen: Vi undersökte visst ryggsäckarna

Polisen tillbakavisar att inkräktare på minkgården i Falkenberg ska ha släppts i väg utan att deras ryggsäckar undersöktes och har lämnat en förnyad begäran om kontaktförbud för en av de ledande personerna i djurrättsgruppen.

 Minkuppfödaren Niclas Pettersson på sin gård i Glommen norr om Falkenberg.
Minkuppfödaren Niclas Pettersson på sin gård i Glommen norr om Falkenberg. FOTO: Christel Lind

Minkuppfödaren Niclas Pettersson i Glommen norr om Falkenberg, som sedan sommaren förföljts av en djurrättsgrupp ledd av två personer som tidigare dömts för liknande brottslighet, var efter lördagens olaga intrång djupt besviken på polisens agerande.

Röd färg

Bland annat så ska en av de ledande personerna i gruppen ha haft en tungt lastat ryggsäck på sig samtidigt som han höll en sprejburk i handen och använde sprejen som vapen genom att spruta röd färg i ansiktet på både Niclas Pettersson och dennes son.

Ägarna till och personalen på minkgården är övertygad om att ryggsäcken innehöll ytterligare sprejburkar och med stor sannolikhet även verktyg avsedda för att ta sig in i de lokaler där minkskinnen förvaras i syfte att förstöra skinnen.

”Sökte igenom ryggsäckar”

När polis väl anlände till platsen där 15–20 personer ur djurrättsgruppen uppehöll sig underlät patrullerna enligt Niclas Pettersson att undersöka innehållet i en eller flera ryggsäckar och eventuellt beslagta innehållet. Men det tillbakavisas av Jesper Koch, handläggare av ärendet hos polisen i Falkenberg.

– Poliserna på plats genomsökte förekommande ryggsäckar utan att hitta något av intresse. Det skedde i anslutning till gården men jag kan inte säga hur lång tid som hade gått när visitationen gjordes, säger Jesper Koch till Land Lantbruk.

Förnyat begäran

Han begärde i ett tidigare skede att Karl Häggroth, en av gruppens ledare, i likhet med Richii Klinsmeister ska beläggas med kontaktförbud gentemot Niclas Pettersson, men utan att få åklagaren med sig. Nu har Jesper Koch förnyat sin begäran.

– Efter helgens händelser har jag svårt att se att åklagaren inte skulle utfärda ett kontaktförbud, säger han.

Eltråd runt gården

Redan nu har arbetet börjat med att sätta upp elförande trådar på stängslet runt minkgården. Niclas Pettersson har också begärt ett möte med ansvariga polisbefäl som ska hållas på torsdagen. Då kommer även förtroendevalda och tjänstemän från LRF att medverka.

Vilka rättigheter har du att ta till våld om du drabbas av olaga intrång med syfte att utöva skadegörelse?

– Generellt sett får du använda våld så länge det inte är uppenbart oförsvarligt. Du får gå ganska långt, säger Jesper Koch.

Är det till exempel acceptabelt att brotta ned en inkräktare, binda ihop handleder respektive fotleder och lägga personen på mage i väntan på polis?

– Det skulle jag säga, absolut. Det skulle ingen kunna ha några synpunkter på så länge det stannar vid det.

”Finns inte kvar hos oss”

I samband med lördagens ingripande i Glommen medtog polisen en chilensk man som deltog i det olaga intrånget. Det har förekommit uppgifter i media att denne har kvarhållits eftersom han saknade rätt att befinna sig i Sverige.

– Det är i så fall inget ärende som vi handlägger, så det vet jag inget om. Den här mannen finns i varje fall inte kvar hos oss, säger Jesper Koch.

Polisanmälningar mot Pettersson

Han berättar också att merparten av de polisanmälningar som gjorts efter händelserna kring minkgården kommer från personerna i djurrättsgruppen och riktar sig mot Niclas Pettersson och dennes medhjälpare.

– En del av dem bär karaktären av okynnesanmälningar och man kan inte frigöra sig från tanken att de görs för att försvåra vårt arbete. Nu kommer vi inom den närmaste tiden att hålla flera förhör för att kunna gå vidare i ärendet, säger Jesper Koch.

Läs mer: Vi är otroligt besvikna på polisen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen