Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 juni 2016

Polisen vill hejda stölderna

Även polisen besöker Borgeby Fältdagar. De senaste åren har stölderna i lantbruket ökat kraftigt. Nu vill polisen hejda utvecklingen.

FOTO: Lena Johansson

Utrustade med goda råd om hur tjuven kan stoppas går poliserna runt och pratar med besökare på mässområdet. Under onsdagen hölls också ett panelsamtal om internationella traktorligor som leddes av LRFs ordförande Helena Jonsson.

Stölder stort problem

Under fjolåret stals framförallt diesel och växtskyddsmedel för miljontals kronor bara i södra Skåne. Men även traktorer och andra lantbruksmaskiner är eftertraktade.

Stölderna av växtskyddsmedel startade för ett par år sedan och är i dag ett relativt stort problem i Skåne.  Det är därför viktigt att förvara medlen i låsta och larmade byggnader, helst även i ett låst skåp.

Var vaksam

Märk så många dunkar som möjligt med märk-DNA. Var vaksam på om några okända fordon eller personer finns i närheten när medlen levereras.  Skriv i så fall upp bilnummer och signalement.

För att hindra dieselstölder bör dieseln färgas med stöldskyddsfärg. Sätt upp larm vid dieseltanken, till exempel lampa med rörelsedetektor.

Lås alltid traktorn och ta ur nyckeln. Även om den står inomhus. Investera i en elektronisk startspärr och installera en GPS-sändare sim kan aktiveras om traktorn blir stulen. Märk traktorn med märk-DNA inne i hytten där den inte blir så sliten. 

Mer information och märk-DNA och annat stöldskydd finns på polisens webbplats www.polisen.se

Relaterade artiklar

Till toppen