Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 september 2018

Polisutredning går fortfarande på sparlåga

I veckan väcktes åtal för ett av de brott som minkuppfödaren i Falkenberg drabbats av. Men merparten av utredningen går på sparlåga hos polisen.

 Med hjälp av kabellås fjättrade aktivisterna sig vid grinden till minkgården i Falkenberg. Enligt åklagaren innebär det ett egenmäktigt förfarande eftersom det hindrade företagaren och hans anställda i deras verksamhet.
Med hjälp av kabellås fjättrade aktivisterna sig vid grinden till minkgården i Falkenberg. Enligt åklagaren innebär det ett egenmäktigt förfarande eftersom det hindrade företagaren och hans anställda i deras verksamhet. FOTO: Polisens förundersökning

Åtalet vid Varbergs tingsrätt gäller ett fall av egenmäktigt förfarande, ett brott som normalt ger dagsböter. Det avser en demonstration den 29 oktober 2017 när fem djurrättsaktivister låste fast sig i minkgårdens grindar.

Två av de inblandade, en 20-årig man från Boråstrakten och en 29-årig kvinna från Västerås, har vägrat svara på några frågor i polisens förhör och ställs därför inför rätta. Beträffande övriga tre misstänkta ska åklagaren utfärda strafförelägganden eftersom de i sina förhör har bekräftat händelseförloppet.

Bara en liten del

Den aktuella demonstrationen är bara en del i den kedja av brott som minkuppfödaren har utsatts för. Exempelvis låste aktivister fast sig i grinden två veckor tidigare, något som det inte har väckts åtal för.

LÄS MER: Lena Johansson: ”Stoppa trakasserierna mot djurägare”

Dessutom har det släppts ut minkar ur burarna, aktivister har vid två tillfällen klättrat upp i gårdens kameramast, uppfödaren har flera gånger blivit uppsökt i bostaden samt blivit hotad på sociala medier och utsatt för telefonterror.

– Eftersom de i princip är kringresande i brott har flera av de misstänkta personerna öppna ärenden i andra polisdistrikt vilket gör att det föreligger vad vi kallar redovisningshinder. Man vill väcka ett samlat åtal, säger Jesper Koch, utredare vid polisen i Falkenberg.

 Med hjälp av kabellås fjättrade aktivisterna sig vid grinden till minkgården i Falkenberg.
Med hjälp av kabellås fjättrade aktivisterna sig vid grinden till minkgården i Falkenberg. FOTO: Polisens förundersökning

LÄS MER: Fängelsestraff har inte avskräckt aktivister

Åtalet för egenmäktigt förfarande blir därför ett undantag. Än mer nedslående är att utredningen kring brotten begångna runt minkgården i Falkenberg står stilla eftersom förhör på olika platser i landet, där de misstänkta personerna bor, inte blir gjorda.

– När jag återkommer och stöter på får jag till svar att mina kolleger inte hinner med, att det hela tiden tillkommer grövre brott som är mer prioriterade. Inte ens hälften av de förhör som jag har begärt är hållna. Jag har lyft behovet av samordning till mina chefer, säger Jesper Koch.

Nya händelser i somras

I somras utsattes minkuppfödaren i Falkenberg för ytterligare ett oönskat besök i bostaden och en demonstration utanför gården. Demonstrationen ägde rum i samband med att aktivisterna samma dag protesterade mot en cirkusföreställning inne i Falkenberg.

– Deras demonstrationer hade den fördelen att vi kunde delge kontaktförbud gentemot minkuppfödaren för en av de ledande personerna i aktivistgruppen. Förbudet gör det lättare för en polispatrull att gripa honom om något skulle inträffa den närmaste tiden, förklarar Jesper Koch.

Har kontaktförbud

Även en annan av de ledande i gruppen är i dagsläget belagd med kontaktförbud gentemot uppfödaren.

– Jag försöker att lägga det hela bakom mig och jobba på med företaget, säger minkuppfödaren till Land Lantbruk.

LÄS MER: Polisutredningen står stilla

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen