Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 mars 2018

Polisutredningen om minkfarmen i Falkenberg står stilla

I tio veckor har polisutredningen om händelserna på minkgården i Glommen utanför Falkenberg legat mer eller mindre vilande. Förhör som ska hållas blir inte gjorda.

 Polisutredningen kring den djurrättsgrupp som har trakasserat en minkuppfödare utanför Falkenberg drar ut på tiden eftersom förhör som ska hållas inte blir av.
Polisutredningen kring den djurrättsgrupp som har trakasserat en minkuppfödare utanför Falkenberg drar ut på tiden eftersom förhör som ska hållas inte blir av.

– Grundproblemet är att ett flertal av de misstänkta bor på andra håll i landet, framför allt i mellersta Sverige och i Stockholmsregionen. Därför får jag begära att utredare i andra polisområden ska hålla förhören utifrån frågor som jag har förberett, berättar utredaren Jesper Koch på polisen i Falkenberg.

Ett tiotal misstänkta

Det finns i utredningen ett tiotal misstänkta personer, varav endast ett fåtal är färdigförhörda. Brottsmisstankarna gäller misshandel, olaga hot, egenmäktigt förförande och olaga intrång vilka betecknas som brott av enklare beskaffenhet.

– I ett fall fick jag tillbaka förhöret dagen efter jag hade skickat begäran, men det hör till ovanligheterna. Det är ont om folk i hela polisorganisationen och det finns andra arbetsuppgifter som prioriteras högre, förklarar Jesper Koch.

Misstänkta har inte dykt upp

Flera misstänkta gör också sitt till för att obstruera utredningen. Jesper Koch har fått veta att misstänkta i flera fall inte har dykt upp när de kallats till förhör, men att de då lämnat såpass trovärdiga förklaringar att den lokala polisen gett dem en ny chans. Först senare framgår att allt bara varit ett spel.

– En del sätter detta i system. Sedan är det olika hur tufft polisens förundersökningsledare agerar när det gäller att besluta om hämtning till förhör, säger Jesper Koch.

Lugnt runt minkgården

Två av de ledande gestalterna i djurrättsgruppen är av åklagare belagda med ettåriga kontaktförbud gentemot minkgårdens ägare. Enligt vad Jesper Koch känner till har det också under den senaste tiden varit lugnt runt minkgården.

Återkommande demonstrationer och hot

Händelserna inleddes i somras och ägaren har utsatts för utsläpp av djur och återkommande demonstrationer varav en urartade när aktivister utrustade med sprejburkar tog sig in på området och handgemäng uppstod. Ägaren har också blivit uppsökt i bostaden nattetid samt hotad på sociala medier.

Har du någon uppfattning när utredningen kommer att vara slutförd och åtal kan väckas?

– Nej, det har jag inte.

LÄS MER: Fängelsestraff har inte stoppat aktivisterLÄS MER: Misshandlades av inkräktare på minkgårdenLÄS MER: Ledare: ”När polisen är maktlös visar LRF sin styrka”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen