Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 januari 2018

Politiker avgår efter vanvård av djur

En lokal politiker i Halland får allvarlig kritik från Länsstyrelsen för sin djurhållning. Vid en inspektion ska Länsstyrelsens personal ha påträffat sjuka djur som stod i högar av gödsel under rasat innertak – nu avslutar mannen alla sina politiska uppdrag.

 Observera att bilden inte har någon koppling till händelsen.
Observera att bilden inte har någon koppling till händelsen. FOTO: Mostphotos

En manlig lokalpolitiker i södra Halland åtalsanmäls för vanvård av djur efter en inspektion från Länsstyrelsen strax innan jul, rapporterar SVT Nyheter Halland.

Vid inspektionen av mannens gård upptäcktes sjuka djur, bland annat kalvar som hade mycket ont och svårt att gå. Djuren stod i stallar med 50 till 80 cm höga högar av gödsel och med innertak som rasat in. Flera djur fick avlivas omgående och efter inspektionen lät mannen slakta hela djurbesättningen.

Medger att han har gjort fel

– Jag har felat. Förklaringen till det får jag ta om det blir polisförhör. Men det var inte tillräckligt utgödslat innan jag stallade in djuren i höstas. Det hann jag inte, säger mannen till SVT Nyheter Halland.

Angående de kalvar som hade svårt att gå säger mannen att det berodde på mineralbrist, något som kan vara problem precis när kalvarna tas från mamman men som vanligtvis brukar försvinna, enligt mannen.

Fick påpekande 2015

Mannen fick redan 2015 påpekanden från Länsstyrelsen för brister i djurhållningen. Han ska då ha uppgett att han planerade att sälja djuren, vilket aldrig gjordes.

Förutom att mannen kommer att åtalsanmälas ska ett eventuellt djurförbud för mannen utredas.

Avslutar alla sina politiska uppdrag

Mannen kommer nu att avsluta alla sina politiska uppdrag.

– När vi såg bilderna som SVT visar så stod det helt klart att det här går inte längre och att han måste gå, säger gruppledaren för centerpartiet på orten till SVT Nyheter Halland.

LÄS OCKSÅ: Misstänkt djurplågeri på gård i SkåneLÄS DEBATTEN: ”Omhändertagande av djur bör prövas i domstol”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen