Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 januari 2018

Polsk ko slår följe med europeisk bisonflock

En ung ko har rymt från sin gård och begett sig ut på äventyr i den polska Bialowiezaskogen. Hon har slagit följe med en flock med europeisk bison (visenter) och både flocken och kon verkar trivas med varandra.

Under hösten rymde en ko från en gård i närheten av Bialowiezaskogen i Polen, mot gränsen mot Vitryssland. Nu har hon överraskat polska naturforskare efter att hon setts slagit följe med en vild flock europeisk bison, också kallade visenter, rapporterar BBC.

Har accepterats av flocken

Kon verkar frisk, har accepterats av flocken och ser ut att hänga med i flockens tempo, även om hon inte är fullt integrerad.

– Då bisondjuren rör sig som en organism sticker hon ut i flocken, säger Dr Kowalczyk som är en av de som sett kon tillsammans med flocken, till BBC.

Kowalczyks teori är att flocken antagligen skyddat kon mot de vargar som finns i området och att hon därefter bestämt sig för att följa dem.

Kan uppstå hybrider

Trots att hon ser frisk ut kan kon och bisonflocken utgöra en risk för varandra. Om den unga kon och en bison parar sig finns dels risken att det uppstår hybrider bland den värdefulla populationen av europeisk bison (visenter), som bara uppgår till 600 stycken i området. Och dels finns risken att kon skadas om hon blir dräktig och ska föda en hybridkalv som är betydligt större än en vanlig kalv.

Den förrymda kon är fortfarande för ung för att para sig. Men troligtvis kommer hennes vinteräventyr att behöva ta slut innan våren.

LÄS MER: Polen hotas av vite för avverkning i Bialowiezaskogen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen