Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 november 2018

Potatisbonden: ”Betyder mycket för äganderätten”

Nu står det klart att lantbrukaren Carl von Celsing vinner fallet mot Eskilstuna kommun gällande användandet av hans mark vid Rossviks Säteri. Kommunen ska betala 48,5 miljoner i ersättning för att de hindrat hans markanvändning.

– Det visar att man inte kan ta andras egendom utan att betala för sig, säger Carl von Celsing.

FOTO: Istock

Det är en lättad Carl von Celsing som Land Lantbruk når under onsdagen.

– Det är jättetrevligt att vi kommit till ett avslut i denna process. Jag är naturligtvis nöjd, säger han.

Tio års arbete över

Eskilstuna kommun har meddelat att de bedömer att möjligheterna att vinna målet om markanvändningen i Högsta Domstolen är mycket små och att de inte kommer att överklaga Mark- och miljödomstolens dom.

Eskilstuna kommun fattade beslut 2014 om att Carl von Celsings mark vid Rossviks Säteri ska klassas som vattenskyddsområde och förbjöd honom att använda växtskyddsmedel på sina odlingar. Därmed kunde han inte längre odla potatis på sin mark.

LÄS MER: Potatisodlaren vinner mot Eskilstuna kommun

Men egentligen inleddes ärendet redan 2009 då kommunen initierade frågan om att området skulle skyddas.

– Det är en stor lättnad. Vi har hållit på i tio år med den här processen så det är skönt att nu kunna fokusera på att driva företaget framåt i stället för det här, säger Carl von Celsing.

”Man kan inte ta andras egendom utan att betala”

Framför allt gläds Carl von Celsing åt att det är äganderätten som har prioriterats av domstolen.

– Jag är jätteglad att äganderätten får ett så stort genomslag i domen, det betyder mycket för markägare för framtiden. Det visar att man inte kan ta andras egendom utan att betala för sig.

Juristen: ”Har hållit sig till grundlagen”

Advokaten och tidigare chefsjurist på LRF med ansvar för äganderättsfrågor, Fredrik Bonde, har företrätt Carl von Celsing i fallet. Han är också nöjd med att äganderätten fått väga tyngst.

– Det som jag upplever som mycket tillfredsställande är att Mark- och miljööverdomstolen har hållit sig till principen som finns i grundlagsskyddet av äganderätten. Den säger att om man gör inskränkningar i en företagarens verksamhet, som i detta fall en bondes markanvändning, så har man rätt till ersättning. Och det är precis den principen som upprätthållits här, säger han.

Kraftfull signal till kommuner

Fredrik Bonde tror att utfallet kommer att ha stor påverkan för liknande fall framöver.

– Det är en kraftfull signal till bland annat kommuner att man inte kan göra avbräck i en bondes pågående markanvändning utan att man betalar för det, säger han och fortsätter:

– Jag tror att kommunerna måste sätta sig ner och fundera över sin framtida strategi när det gäller vattentäkter. Man har kallsinnig räknat med att de inte ska kosta så mycket att ta mark i beslag, eller att det inte ska kosta något alls. Men detta visar att det inte går att göra på vilket sätt som helst.

Han är övertygad att fallet kommer att leda till en närmare dialog mellan kommuner och markägare inför beslut om vattenskyddsområden.

Unnar Eskilstunaborna friskt vatten

Fredrik Bonde poängterar att det samtidigt är viktigt att skydda vatten.

– Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Vill absolut ha skydd av vatten och unnar självklart eskilstunaborna friskt vatten. Men det är inte korrekt att det är en markägare som ensam ska stå för de kostnaderna, säger han.

De 48,5 miljonerna ska utveckla verksamheten

Ersättningen på 48,5 miljoner som kommunen nu ska betala kommer Celsing att använda för att utveckla verksamheten på säteriet.

– Det betyder jättemycket. Det ger en möjlighet att utveckla företaget på ett sätt som jag velat om jag haft potatisodlingen.

Exakt hur verksamheten kommer att utvecklas är det dock för tidigt att svara på, säger Carl von Celsing.

LÄS MER: Potatisbonde vinner ny strid mot Eskilstuna kommunLÄS MER: Potatisodlare vann miljonstrid mot kommunen – igen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen