Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 mars 2019

Potatisproffset från Larsviken: ”Embla-nomineringen betydde mycket”

Snart är det dags igen för Nordiska rådets mattävling Embla. Förra gången fick Vikens potatisproffs Larsviken en av de prestigefyllda nomineringarna.

– Det var väldigt viktigt för vår självkänsla, säger Bitte Persson på Larsviken.

 Bitte Persson driver Larsviken tillsammans med sin bror och familj.
Bitte Persson driver Larsviken tillsammans med sin bror och familj. FOTO: Larsviken/Fredrik Rege

I år kommer priser delas ut i sju olika kategorier i mattävlingen Embla, där nordiska företagare ska uppmärksammas och prisas för sin mat. Vinnarna prisas vid en gala i Reykjavik, Island 1 juni. 

Men först ska olika nordiska företag nomineras. Förra gången det var dags, 2017, nominerades bland andra familjeföretaget Larsviken i Viken. Det drivs i dag av syskonen Bitte och Bertil Persson tillsammans med sina familjer, och Bitte Persson minns hur det kändes att vara ett av de utvalda företagen som knep en nominering 2017.

– Ja, vi fick ju kolla lite vad det var egentligen eftersom tävlingen hölls för första gången då. Sedan blev vi väldigt hedrade av att bli nominerade, säger Bitte Persson.

Ska stärka nordisk matkultur

Tanken med Embla är att uppmärksamma de företagare runtom i Norden som jobbar med mat från området och att stärka kunskapen kring nordisk mat. 

I år är det fritt fram att nominera matkandidater mellan 1 mars och 1 april. Sedan tar en nationell jury över och utser en tävlande i varje kategori som får vara med och slåss om förstapriset. 

 Larsviken är ett familjeföretag med sjunde och åttonde generationen lantbrukare.
Larsviken är ett familjeföretag med sjunde och åttonde generationen lantbrukare. FOTO: Larsviken/Fredrik Rege

FAKTA: Det här är Embla

Syftet med Embla är att stärka kunskapen kring nordisk mat, både i Norden och internationellt. Embla the Nordic Food Awards ska skapa synlighet för nordisk mat och människorna bakom densamma. 

2017 hölls första prisceremonin i Köpenhamn, Danmark. Galan hålls vartannat år och 2019 kommer prisutdelningen ske i Reykjavik, Island. 

Nomineringsprocessen pågår mellan 1 mars och 1 april på Emblas hemsida

Embla en klapp på axeln

I den kategori som Larsviken tävlade i 2017 var det distributionsmetoden REKO som kammade hem vinsten. En metod där lokala matproducenter använder sig av sociala medier för att nå ut till kunderna för att sedan träffas på ett bestämt ställe för att dela ut de beställda varorna. Något som Bitte Persson ser som en bra metod.

– Sättet att nå ut och sälja på är ett utmärkt tillfälle att prova marknaden och sina produkter. Ett jättebra koncept, säger hon. 

För Larsviken betydde nomineringen till Embla inte så mycket i faktiskt uppmärksamhet från kunderna, men väl för deras egna självkänsla.

– Vi fick åka till en jättefin prisutdelning och nätverka med likasinnade som man inte hade haft chans att träffa i något annat sammanhang. Det är svårt att hitta de där mötesplatserna. Det är ett ypperligt tillfälle. Det är ju sällan man får en klapp på axeln, annars är det mest banken som jagar en, säger Bitte Persson med ett skratt. 

LÄS MER: Svensk vinner matpris under Embla

De vann 2017 i sina olika kategorier:

– Dimunargardur, Färöarna

– Annika Unt, Sverige

– Leif Sörensen, Färöarna

– Michael Björklund, Smakbyn, Åland

– Thomas Snellman, REKO, Finland

– Heimablidni, Färöarna

– Geitmyra matkultursenter, Norge

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen