Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 november 2015

Präriegräs kan förändra världens växtodling

Från den amerikanska prärien till uppländska Vattholma. I trettio år har forskare arbetat med att ta fram nya typer av perenna spannmål. Nu ska de testas under svenska odlingsförhållanden.

Mohammad Sameri, SLU Uppsala, forskar om perenna spannmål och vallgräs.
Mohammad Sameri, SLU Uppsala, forskar om perenna spannmål och vallgräs. FOTO: Ann Lindén

I trettio år har amerikanska växtförädlare vid Land Institute i Kansas forskat på att ta fram nya typer av stråsäd. Med hjälp av vilda fleråriga fodergrässläktingar på den amerikanska prärien hoppas de kunna knäcka den fleråriga överlevnadens gåta.

Nu har forskningsinstitutet skickat utsäde från olika vetehybrider till tolv olika universitet världen över för att testa odlingsegenskaperna.

Kina och Vattholma

Utsädet har såtts i försök i bland annat Kina, Kanada och Turkiet. Den nordligaste utposten i projektet är Vattholma norr om Uppsala där SLU driver försök.

– Än är det mycket förädlingsarbete kvar och vi vet inte riktigt hur det kommer att bli i slutändan, säger docent Anna Westerbergh, som leder forskningen vid institutionen för växtbiologi.

Tio hybridkorsningar

Försöket görs med tio hybridkorsningar där olika vilda perenna släktingar har korsats med durumvete eller brödvete. I ett eget försök odlar SLU-forskarna andra vetehybrid- korsningar tillsammans med Kernza, ett flerårigt gräs som utvecklats vid Land Institute och marknadsförs som ett nytt spannmålsslag.

En av forskarna som arbetar med att förädla perenna och annuella spannmål under nordiska förhållanden är Mohammed Sameri.

Revolution

– Om vi lyckas med det här så är det en stor revolution i världen. Inte bara i Sverige. Om perenna plantor kan överleva så är det ett stort steg för den globala livsmedelssäkerheten och miljön, säger han.

SLU-forskarna vid Ultuna forskar även på att utveckla flerårigt korn med hjälp av den vilda perenna kornsläktingen Hordeum bulbosum, knylkorn.

Det krävs dock vidare förädling innan ett flerårigt spannmål finns ute för en konventionell spannmålsodling. I USA kommer Land institute släppa ut en begränsad mängd utsäde av det eget framtagna spannmålslaget Kernza till marknaden i år.

Relaterade artiklar

CORONAVIRUSET
Så tacklar EU-länderna coronapandemin
lantbruk

Så tacklar EU-länderna coronapandemin

Coronaviruset hotar vårbruk och trädgårdsskörd inom hela EU. Här är ett axplock ur nyhetsflödet om mobiliseringen under pandemin.

Till toppen