Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 oktober 2017

Premiär för filmen "Korparna"

En resa utan tid och rum. Det vill regissören Jens Assur ta med tittaren på i nya filmen "Korparna" som har premiär i dag. Men filmen är inspelad på ett lantbruk på Bjärehalvön.

 Agne sliter på gården.
Agne sliter på gården. FOTO: Triart film/Youtube

I dag har filmen ”Korparna” premiär på bio. Filmen bygger på boken med samma namn, om hur lantbrukaren Agne sliter hårt för att få gården att gå runt, ett både fysiskt och psykiskt tungt arbete.

I generationer har familjen brukat jorden och gården och han har tagit för givet att äldste sonen Klas ska ta över när han själv inte längre orkar.

Men Klas vill inte gå i faderns fotspår, men vill inte heller tynga sin far ytterligare, vars beteende blir allt mer verklighetsfrånvänt.

Ta tittaren på resa

Filmen är fotografen och filmskaparen Jens Assurs första långfilm, och den har redan blivit internationellt uppmärksammad.

Vad var det som fångade dig med historien om Agne på det småländska lantbruket?

– Det är en intressant värld. För mig handlar filmskapande om att ta tittaren på en resa till en annan värld och liv. Den här världen är exotisk på ett plan men samtidigt en värld som vi alla har en relation till – det lilla lantbruket, säger han.

– Karaktärerna är komplexa och intressanta och frågeställningarna i filmen berör de allra flesta – hur formas ett liv, vilka krav kan vi ställa på de omkring oss, vilka möjligheter har vi att forma vårt eget liv. Samtidigt finns ytterligare nivåer som moderniseringen, stad kontra landsbygd, säger han.

Uppvuxen på landet

Jens Assur är själv född och uppvuxen på landsbygden i Jämtland, något han tror har varit en fördel i arbetet med filmen.

– Jag tror att all erfarenhet kan utnyttjas och användas i ett kreativt skapande, men att jag har en relation till landsbygden, till gården och naturen har varit en fördel. Det har varit en del av mitt liv. Jag har lagt stor vikt vid att skildra och visa arbetet så som det är – krävande både fysiskt och mentalt, jag tror att man kan känna det, säger han.

Flyta fritt

Historien i Tomas Bannerheds Augustprisvinnande bok, som tog honom tio år att färdigställa, utspelar sig på ett lantbruk i 1970-talets Småland. I filmen har Jens Assur lagt sig vinn om att försöka lossa historiens ankar och låta den flyta fritt i tid och rum.

– I boken finns en tanke med att platsen är i Småland på 70-talet. Vår gård är mer tidlös och geografiskt obestämd. Frågeställningarna gällde på 70-talet, men även innan och fortfarande i dag – och de är aktuella var som helst i världen.

Lantbruk i drift

Filmen spelades in på Bjärehalvön, på en gård med ett lantbruk i drift, något som ställde krav på arbetet.

– Att arbeta nära och i naturen där vädret skiftar och med djur, skulle jag säga är lika komplext för ett filmteam som för en lantbrukare och det krävdes mycket hänsynstagande. Det var utmanande men alltså även lustfyllt. Att få möta väder och årstider och fått se hur landskapet förändras har varit en ynnest, säger han.

Filmen ställer krav

Vad skulle du vilja skicka med till våra läsare som vill se filmen?

– Det är en film som berör många på djupet, speciellt om man har en nära relation till en gård med lantbruk eller skogsbruk. Huvudkaraktärens önskan om att sonen ska ta över är en frågeställning som de flesta som lever och verkar på en gård har eller kommer att ställas inför. Men filmen ställer lite krav på tittaren. Den har ett utmanande visuellt språk, rytm och karaktärsutveckling. Och den ska absolut ses på bio!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen