Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 november 2018

Pressade grisuppfödare mötte slakterierna och handeln

ÄSTAD,

Trots ett prekärt läge har grisuppfödarna fortfarande inte fått igenom nödvändiga prishöjningar för att kompensera för dyrare foder. I torsdags mötte ett tiotal uppfödare representanter för slakterierna och handeln.

 Det var ett tiotal uppfödare samt representanter för slakterier, handeln, storkök och övriga delar av näringen som deltog på Hallands Grisföretagares framtidsmöte.
Bild 1/5 Det var ett tiotal uppfödare samt representanter för slakterier, handeln, storkök och övriga delar av näringen som deltog på Hallands Grisföretagares framtidsmöte. FOTO: Göran Berglund
 Ett önskescenario presenterat av Sveriges Grisföretagares ordförande Ingemar Olsson.
Bild 2/5 Ett önskescenario presenterat av Sveriges Grisföretagares ordförande Ingemar Olsson. FOTO: Göran Berglund
 Mats Heljestrand är kategorichef för kött på Ica Sverige.
Bild 3/5 Mats Heljestrand är kategorichef för kött på Ica Sverige. FOTO: Göran Berglund
 Enligt Ingemar Olsson, ordförande för Sveriges Grisföretagare, behöver uppfödarna 4:50–5 kronor mer per kilo slaktvikt för att kompensera de ökade foderkostnaderna.
Bild 4/5 Enligt Ingemar Olsson, ordförande för Sveriges Grisföretagare, behöver uppfödarna 4:50–5 kronor mer per kilo slaktvikt för att kompensera de ökade foderkostnaderna. FOTO: Göran Berglund
 Margareta Åberg från LRF och Sveriges Grisföretagare uppdaterade om läget kring spridningen av den afrikanska svinpesten.
Bild 5/5 Margareta Åberg från LRF och Sveriges Grisföretagare uppdaterade om läget kring spridningen av den afrikanska svinpesten. FOTO: Göran Berglund

Enligt Sveriges Grisföretagares beräkningar behöver uppfödarna 4:50–5 kronor mer per kilo slaktvikt för att täcka kostnaderna för dyrare foder. Branschen gjorde framstötar redan i september men två månader senare har det fortfarande inte hänt något.

– Prishöjningen kommer, det har vi fått signaler om. Frågan är bara när. Förhoppningen är att den kommer i god tid, säger Ingemar Olsson, ordförande i Sveriges Grisföretagare.

Tunga aktörer

På torsdagen samlades merparten av de tunga aktörerna inom grisbranschen, slakteri och handel när Hallands Grisföretagare arrangerade ett framtidsmöte på Ästad vingård. Huvudsyftet var att diskutera framtiden på längre sikt men de akuta problemen gick inte att bortse från.

– Detta är andra krisen jag upplever och det behövs bättre lönsamhet under topparna för att ge nödvändig buffert och möjlighet att investera. Nu krävs det god kontakt med banken. Säger den stopp så är det stopp, säger Örjan Bertilsson, prisbelönt smågrisuppfödare från Varberg.

Likviditetskris

Ett tiotal uppfödare, främst från närområdet, var på plats under mötet och den allmänna uppfattningen är man till våren står inför en likviditetskris.

Det motsägelsefulla i hela situationen är att handeln säljer en större andel svenskt griskött än för några år sedan och att en del av charktillverkningen och storhushållssektorn har konverterat till svenskt. Det finns alltså ett intresse av att hålla upp den inhemska produktionen.

– Kött över huvud taget är prispressat från början och en svår produkt ute i disken. Alltför stora prishöjningar gör att vi skulle minska försäljningen vilket vi inte heller vill göra i detta läge. Jag är själv stor producent och fullt medveten om att vi behöver pengarna ute på gårdarna, säger Ingemar Olsson.

”Klurig verklighet”

Producenter av ägg, mjölk och kyckling har fått igenom höjningar som till åtminstone viss del kompenserar den kraftiga fördyringen av foderspannmålen. Förklaringarna till varför så inte har skett på grissidan varierar.

– När priset går upp ökar tillgången kortsiktigt och vi får en motsatt marknadseffekt. Då vet vi att den följs av en brist längre fram vilket betyder att alla måste arbeta med ett längre perspektiv. Sedan behöver vi fortfarande sälja hundra procent av grisarna. Det är vår kluriga verklighet, säger Jonas Tunestål, VD för KLS Ugglarps.

Torbjörn Lithell från HK Scan Agri konstaterade att hela grisarna inte säljs i Sverige och att de låga priserna på exportmarknaden därför spelar in när prissättningen ska ske. Han påpekade att Scan har framtidstro och första kvartalet 2019 investerar 60 miljoner kronor i grisslakteriet i Kristianstad.

Äts mindre gris

Även om andelen svenskt griskött ökar så minskar den totala försäljningen av griskött. Det har att göra med konsumenttrender och bland annat finns en oro för att konsumtionen går ned mest bland ungdomar.

Det efterlystes därför nya, mer anpassade produkter och en tydligare information om de forskningsresultat som slår fast att grisköttet ger en lägre klimatpåverkan jämfört med andra köttslag.

LÄS MER: Svenskt kött ger mindre klimatpåverkan

Från handelns och slakteriernas sida framkom önskemål om en jämnare storlek på slaktgrisarna vilket i sin tur ger mer likformiga styckningsdetaljer.

Inga löften

– Som läget är nu, passa på att slakta grisarna i lägre vikter, inte minst för att spara på foder. Skicka dem innan de går över 100 kilo, uppmanar Roger Olsson, delägare i Ginstens Slakteri.

Som väntat kom inga omedelbara utfästelser om bättre betalning men Mats Heljestrand, kategorichef för kött på Ica Sverige, säger att han har noterat signalerna från mötet.

– Jag förstår att det har funnits problem ganska länge och att de har blivit värre till följd av sommarens torka. Men jag tror att svenskt griskött har en framtid bara man klarar att komma över sådana här pucklar, säger Mats Heljestrand.

LÄS MER: Prishöjning krävs för att rädda grisproduktionenSE FILM: ”Det kommer en prishöjning för svenska grisproducenter”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen