Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 maj 2018

Pressat läge för vårsådden – inte nog med regnskurar

Det är varmt och torrt i hela landet. De regnskurar som kommit är lokala och för små. I Mälardalen har delar av vårsådden har inte fått något regn alls och i östra Skåne tvingas lantbrukarna prioritera om vattnet ska räcka.

 Gustav Hilmér.
Gustav Hilmér. FOTO: Privat

Förutsättningarna skiljer sig åt i Lantbrukssverige. I södra delarna av landet har första vallskörden redan tagits medan vårbruket just går i mål längre norrut. Gemensamt är längtan efter regn efter en torr och varm maj.

I Skåne har värmen fått höstvetet att brådmogna och gå i ax. Vårsådden kan inte ta upp näring och de ljusgröna och gula bladen slokar i värmen. Bevattning finns men vattendomar reglerar mängden. Och det är konkurrens mellan grödorna.

”Kommer det inte regn är det snart illa”

Åsa Nordström, som är rådgivare på HIR Kristianstad, menar att vi nu kommit till ett läge där lantbrukaren måste ta beslutet om att släppa spannmålen eller inte.

– Det känns som ett antingen eller-läge. De absolut dyraste grödorna i detta område är grönsakerna och potatisen och där måste vattnet räcka till, säger hon.

I Halland är det de lättare jordarna som drabbas hårdast i torkan. Grödorna bränner ned och marken börjar spricka på sina håll.

– Men en del vårgrödor ser fortfarande ganska bra ut där vattenförråden ännu inte torkat ut. Men kommer det inte regn är det snart lika illa där, säger Jakob Eriksson, på Hushållningssällskapet.

FOTO: Privat

Ojämn uppkomst

Örebrotrakten fick ett litet regn för tre veckor sedan men det är ändå torkfläckar på lättare jordar och grödan börjar torka in. Men även på tyngre lerjordar börjar höstvetet att sloka, enligt Amanda Andersson, rådgivare på Växtkraft.

– Nu förs en diskussion om det är värt att göra en kväveinsats trots att det inte ser ut att komma regn. Lägger vi ut kväve är det på plats och tillgängligt om det kommer en skur. Gör vi det inte missar vi skördepotential, säger hon.

Uppkomsten i vårgrödan är också ojämn. Det riskerar skörden eftersom det är svårt att hitta ett skördetillfälle när hela fältet är moget samtidigt. Det kan leda till höga vattenhalter vid torkningen men också påverka protein och falltal, beroende på gröda, enligt Amanda Andersson.

”Rapsen och gräsfröerna klarar sig bäst”

Jon Orvendahl är rådgivare i Uppsala. Här har det inte kommit en droppe på över en månad och på 80 procent av vårsådden har inte fått något regn alls. Uppkomsten är lite blandad. Vissa fält ser helt normala ut medan et inte kommit upp något alls på andra.

– Det största problemet är ändå värmen i kombination med torka. Risken är att vi får en stor skördenedsättande effekt, säger han.

I Dalsland ser läget lite bättre ut.

– Vi fick mycket regn vid valborg och tack vare det blev uppkomsten bättre än vad jag väntade mig. Sedan kom torkan i maj och det har inte blivit någon skjuts i grödorna, säger Gustav Hilmér, på Bäckens gård en mil söder om Mellerud.

Han säger att grödorna håller bra på hans lerjordar trots värmen men problemet nu är att gödseln som är lagd efter sådd inte faller ut på grund av regnbristen.

Han odlar spannmål till grisfoder men också gräsfrö och raps.

– Just nu ser det ut som rapsen och gräsfröerna klarar sig bäst tack vare fina rotsystem som fångar upp vattnet i marken, säger han.

”Fantastiska vårbruksförhållanden”

Skörden av gräsfröerna bruka ligga i slutet av juli men nu har tokan drivit på och han räknar med att det kan tidigareläggas någon vecka.

Robert Ekelundh på Anders-Hans gård, en och en halv mil norr om Sandviken, håller som bäst på att avsluta vårbruket och ska så det sista i helgen av korn, havre och vårrybs. Dessutom har höstvetet utvintrat så där blir det omsådd.

– Det är fantastiska vårbruksförhållanden. Vallarna lider nog lite av vattenbristen men ännu det är ingen katastrof även om jag tror att vallen kommer att behöva slås någon vecka tidigare än vanligt, säger han.

LÄS MER: Stå står sig grödorna i värmenRekordtidig vallskörd i Dalarna

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen