Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 januari 2018

Principmål om reparationer avgjort

LRF har vunnit ett viktigt principmål för jord- och skogsbrukare. Det handlar om reparationsavdrag för byggnader som ingår i näringsfastigheten men även används privat.

 Katarina Bartels, skattejurist LRF Konsult.
Katarina Bartels, skattejurist LRF Konsult. FOTO: Christer Hedberg

I tidigare beslut från Skatteverket, och i domar från lägre instans, har näringsidkare nekats reparationsavdrag för byggnader som används privat även om byggnaden ingår i näringsfastigheten.

Exempelvis har hästar som stallats i ekonomibyggnader inneburit att renoveringar inte varit avdragsgilla i rörelsen.

Vann målet

LRF Konsults skatteexpert Katarina Bartels har nu vunnit ett mål där Högsta Förvaltningsdomstolen bedömt frågan och kommit fram till att utgifter för reparation och underhåll samt ombyggnad av en ekonomibyggnad på en näringsfastighet får dras av genom direktavdrag eller som värdeminskningsavdrag.

Påverkar inte

Att åtgärderna syftar till att möjliggöra ett privat utnyttjande av byggnaden påverkar inte avdragsrätten för utgifterna. Däremot kan uttagsbeskattning för det privata utnyttjandet aktualiseras.

Katarina Bartels tar exemplet med vägrat avdrag för nybyggnad som inte medför intäkter i rörelsen. Eller för att renovera en ekonomibyggnad som inte används.

– Näringsfastighet är näringsverksamhet och då är kostnader för att hålla dem i skick avdragsgillt, säger Katarina Bartels.

”Klargör vad som gäller”

Om jord- och skogsbrukaren sedan använder dem privat, som stall exempelvis, kan en uttagsbeskattning för det privata nyttjandet aktualiseras.

– Det är ett viktigt och bra domslut för det klargör vad som gäller, säger Katarina Bartels.

För skogs- och lantbrukare är det alltid avdragsgillt när näringsfastigheter underhålls och repareras.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen