Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 juni 2017

Prinsen: Livsmedelsstrategin är en fantastisk början

Kung Carl Gustaf och prins Carl Philip tror på en framtid för svenskt lantbruk, inte minst nu när en livsmedelsstrategi är på plats. Det berättar de båda i en exklusiv intervju med Land Lantbruk. Prinsen, som är lantmästare, skulle vilja ägna sig mer åt jordbruk - om tiden hade räckt.

 Kungen har arrenderat Stenhammars gods sedan 1965. Då visste han inte så mycket om lantbruk men intresset och kunskaperna har växt med åren, något han fört vidare till prins Carl Philip. Nu hoppas de båda att den kommande arrendatorn, 1-årige prins Alexander, ska ärva intresset för jordbruket.
Kungen har arrenderat Stenhammars gods sedan 1965. Då visste han inte så mycket om lantbruk men intresset och kunskaperna har växt med åren, något han fört vidare till prins Carl Philip. Nu hoppas de båda att den kommande arrendatorn, 1-årige prins Alexander, ska ärva intresset för jordbruket. FOTO: foto: Johanna Norin

Det är en avslappnad kung Carl Gustaf och prins Carl Philip som slår sig ner vid ett köksbord i personalutrymmet i ladugården på Stenhammars gods, strax utanför Flen i Sörmland. Ämnet för intervjun är deras intresse för svenskt lantbruk och mat. Men tiden är begränsad, upplyser hovets informationschef Margareta Thorgren som sitter med under intervjun.

Hur kommer det sig att prinsen, en storstadsgrabb, valde en lantlig utbildning till lantmästare på Alnarp?

– Den frågan kanske jag ska svara på, säger kungen och berättar att familjen hjälpte till att väcka intresse för utbildningen.

– Det är en så pass bred utbildning med olika ämnen som ekonomi och ledarskapsfrågar som var bra med tanke på möjligheterna till Stenhammar, säger kungen och hänvisar till de villkor som Anders Robert von Kraemer, Stenhammars sista privata ägare, ställde i sin donation till svenska staten. Huvudvillkoret i donationen innebär att Stenhammar ska utarrenderas till en prins som tillhör kungahuset.

Enligt Carl Philip kändes det därför bra att välja utbildningen till lantmästare på Alnarp, eftersom han kände att han saknade kunskaper i att driva ett lantbruk.

– Jag har alltid trivts på landet och delat pappas intresse för natur. När vi skulle investera i det nya stallet på Stenhammar var det bra att ha en lantmästarutbildning.

Tanken är att prinsen ska driva Stenhammar vidare inom familjen. Det är kanske därför inte så konstigt att kungen, till mångas förvåning, utsåg Carl Philips och prinsessan Sofias nyfödda son Alexander till hertig av Södermanland förra året. Många hade spekulerat i att Alexander skulle bli hertig av Dalarna, eftersom hans mamma Sofia är uppvuxen i Älvdalen.

Enligt villkoren i donationen av Stenhammar framgår det att den prins som innehar hertigtiteln av Södermanland får företräde att arrendera godset.

– Men än så länge är han så liten. Men vi hoppas att familjens efterföljare vill fullfölja traditionen, säger Carl Philip.

Både kungen och prinsen ser en framtid i de gröna näringarna.

– Det har ju varit skakigt. Men nu finns det en vilja från regeringen att skapa möjligheter för svenskt lantbruk. Det finns en medvetenhet om att kunna producera egna råvaror. Inte minst i händelse av orostider, säger kungen.

– Vi har nog sett botten och man kan hoppas att det går uppåt. Den livsmedelsstrategi som har lagts fram är en väldigt stark start, den är en fantastisk början, säger prinsen och nämner Finland som exempel med samma klimatförutsättningar som Sverige, och som har ett lantbruk med en hög självförsörjningsgrad.

På Stenhammar bedrivs köttuppfödning och vallodling. För kungen är EU-stöden viktiga, de möjliggör att ha betande djur som håller landskapen öppna. I samband med utbildningen på Alnarp gjorde prinsen sin praktik på Stenhammar och fick då upp ögonen för det arbete som bedrivs där.

Finns det någon inriktning inom lantbruket som lockar prinsen särskilt?

– Nja, de som går på Alnarp läser ju lite “hemmakärt”. Så för mig är det köttuppfödningen och de öppna landskapen, liksom skogen, som gäller.

På Stenhammar bedrivs även forskning och ett avelsarbete tillsammans med SLU.

– Vi har ett samarbete med SLU om att skapa en tredje linje med Simmental och Angus – en egen ras, en så kallad Simmengus. Vi har fått en bra kvalitet på kalvarna de två senaste åren. Men det är inte helt enkelt, säger kungen.

Avelsarbetet har dock gett resultat. I våras gick en tjur under klubban för 115 000 kronor på en auktion i skånska Höör. I en hage på Stenhammar går nu nästa påläggskalv, Akilles av Stenhammar och halvbror till den inkomstbringande auktionstjuren, tillsammans med sin mamma.

– Vi har en grundidé som är bra och ser lovande ut, säger Carl Philip om Stenhammars avelsarbete.

Hur mycket lägger ni er i arbetet på Stenhammar?

– Vi lägger oss inte i det dagliga arbetet. Men vi har en styrelse och regelbundna kontakter och vi försöker komma med råd och förslag, säger kungen.

– Jag hoppas på mer SLU-forskning. Avelsarbetet är ett exempel på hur man kan ha ett bra samarbete, fortsätter kungen.

Fakta Stenhammars gods

Egendomen omfattar 2 200 hektar, varav 1 400 hektar är produktiv skogsmark och 450 hektar åker och bete.

Stenhammar har ett samarbete med SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Godsets 300 kor kan användas för studier i till exempel tillväxt, fodersammansättning, betets kvalitet och inverkan på tillväxt och djurhälsa, bästa korsningsraser. Studierna omfattar både besättningen av simmental- och anguskor samt övriga raser och korsningar.

Växtodlingen är inriktad på ekologisk grovfoderproduktion. Allt grovfoder lagras till gårdens nötkreatur. Omkring 75 procent utgörs av vallgräs med baljväxter. Cirka 25 procent utgörs av stråsäd med insådd av vall som skördas som helsädesensilage.

Källa: Stenhammars godsförvaltning

Mot bakgrund av prinsens utbildning till lantmästare, finns det någon tanke på att bli bonde?

– Jag tänkte att jag skulle vara här på Stenhammar oftare när jag tog min examen, åtminstone en dag i veckan. Men det är så mycket annat som kallar. Men jag skulle vilja vara här mer, absolut, säger Carl Philip.

– Det är mycket som händer under resans gång. Carl Philip har gift sig och fått barn. Dessutom har han fått ta hand om prins Bertils gamla hus. Allt detta fanns ju inte när prinsen blev klar med utbildningen, säger kungen och prinsen flikar in:

– Nu kanske det inte finns tid, men kanske mer längre fram.

En sista fråga: Vilken är er favoritmat?

– Hahaha (prinsen brister ut i skratt). Frågan är nästan omöjlig att svara på. Det finns så fantastiskt mycket att välja på.

– Vi vågar inte svara på den frågan. Så fort man är borta får man i så fall bara den (favoritmaten), svarar kungen och prinsen fyller snabbt i:

– Då svarar jag så här: Självklart blir det svenskt och närproducerat kött, helst från Stenhammar!

Precis när informationschefen har deklarerat att intervjutiden är slut börjar kungen berätta om ett matminne hos en god vän som också är en duktig kock.

– Han bjöd på olika läckerheter. Efteråt blev det fläsk med löksås. Då jublade alla herrar i sällskapet, ler kungen finurligt och ger en fingervisning om vilken maträtt som trots allt hör till favoriterna.

Bakgrund Stenhammars gods

Anders Robert von Kraemer, som 1892 blev hovmarskalk, var Stenhammars sista privata ägare. Han nyodlade, byggde vägar, dikade och lät bland annat anlägga ekbackarna runt slottet. Eftersom A R von Kraemer och hans maka Henriette inte efterlämnade några barn beslöt hovmarskalken att testamentera Stenhammar till svenska staten. Ett villkor i donationen lyder:

Finnes vid något utarrenderingstillfälle någon svensk undersåte varande, eventuell arvsrätt till tronen ägande, prins av det regerande konungahuset, som är hertig av Södermanland, så äger han företrädesrätt till arrendet, om han eller hans målsman så önskar.

Prins Wilhelm, som uppfyllde dessa villkor och dessutom var hertig av Södermanland, blev den förste statsarrendatorn på Stenhammar.

Efter prins Wilhelms död 1965 tillträdde dåvarande kronprinsen Carl XVI Gustaf arrendet.

Källa: Stenhammars godsförvaltning

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen