Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 november 2019

Prisad nötköttsproducent räknar på allt

Hållbart och effektivt är ledord för ekobonden Henrik Nisser i Värmland, som driver Årets nötköttsföretag 2019.

 Henrik Nisser driver Årets nötköttsföretag 2019. Analys ligger honom varmt om hjärtat.
Henrik Nisser driver Årets nötköttsföretag 2019. Analys ligger honom varmt om hjärtat. FOTO: Øyvind Lund

– Jättekul, det är ett kvitto på att man är på rätt väg. Sedan finns det alltid mer att jobba med, det är ett ständigt förbättringsarbete på gården. Jag har inte närmare hunnit analysera på vilket sätt jag kan använda priset i till exempel marknadsföring, men helt säkert kommer jag att ha nytta av det, säger Henrik Nisser, om utmärkelsen som han tog emot i samband med Köttriksdagen i Borlänge förra veckan.

Han var tidigare ingenjör inom elkraftsindustrin och har utbildat sig vid SLU i Alnarp. För nio år sedan tog han över lantbruket på Alstrums gård, som ägs av hans föräldrar. Den ligger utanför Karlstad och bedriver en mångfacetterad verksamhet med bland annat växtodling, skogsbruk på cirka 650 hektar, energiproduktion vid ett vattenkraftverk, hästar samt rumsuthyrning med frukost.

Arrenderar lantbruket

Henrik Nisser arrenderar lantbruksdelen om cirka 550 hektar från sin far och från ytterligare ett tiotal markägare. Han har en besättning med 200 dikor och 150 ungdjur – charolais, limousin och simmental – och arbetar aktivt med Lean lantbruk och Greppa Näringen.

Driften är ekologisk och djuren äter bara gräs. De vistas i ett nybyggt stall på vintern och går på naturbete under sommaren.

– Jag säljer alla tjurkalvar vid avvänjning till en branschkollega i regionen och sparar alla hondjur för betäckning, så jag har väldigt hög rekryteringsprocent. Kvigkalvarna får minst en kalv. När de är 35 till 40 månader säljer jag dem till Kils slakteri så köttet hamnar lokalt i Karlstad.

 Hållbart och effektivt är ledord för ekobonden Henrik Nisser i Värmland, som driver Årets nötköttsföretag 2019.
Hållbart och effektivt är ledord för ekobonden Henrik Nisser i Värmland, som driver Årets nötköttsföretag 2019. FOTO: Øyvind Lund

Så motiverar juryn

”Med en tydlig strategi, och ett systematiskt förbättringsarbete med uppföljning av foderproduktion, avel och byggnadslösningar är Alstrums gård ett hållbart företag såväl socialt som ekonomiskt och miljömässigt” heter det i juryns motivering.

– Att fullt ut nyttja gårdens resurser tycker jag är jätteviktigt. Jag vill vara effektiv i alla delar och få ner kostnaderna för foderhanteringen och ha hög grad av mekanisering i stallet med automatisk utfodring och utgödsling. Jag tycker att det är kul att räkna och analyserar väldigt mycket. Jag köper inte en traktor för att den är fin.

Kedjan i fodersystemet på gården har Henrik Nisser komponerat efter eget huvud och den framhåller han som ett exempel på strävan efter en drift som är så rationell som möjligt. Han slår vallen med traktor och slåtteraggregat. I nästa steg har han en rundbalspress med strängläggare framför traktorn, en press bakom och vagn som samlar upp balarna och kör dem till kanten.

Mindre plast

– Sedan fraktar vi hem balarna och använder en tubinplastare för att plasta in dem. Med det kan jag mer än halvera platsförbrukningen. Så här tänker jag i alla delar. Gör vi rätt? Finns det andra sätt som är effektivare?

Han har inte siktet inställt på någon kraftfull expansion framöver, utan vill trimma det som redan är i drift med exempelvis ännu bättre djurhälsa och bättre vikter vid avvänjning.

Att försäljningen av ekologiskt har bromsat in i handeln är inget som bekymrar Henrik Nisser nämnvärt. Tjurkalvarna säljs till en konventionell uppfödare och slaktdjuren ger ett begränsat mervärde.

– Men stallarna är byggda för Krav, stödsystemen likaså. Just nu är ekologiskt det ekonomiskt mest fördelaktiga för mig och jag hade nog inte gjort jättemycket annorlunda om driften hade varit konventionell.

Konsumenterna vill ha svenskt

Överlag tycker Henrik Nisser att mycket pekar i rätt riktning för svensk nötköttsproduktion. Konsumenterna är med på det blågula mattåget och sätter värde på faktorer som låg antibiotikaanvändning och god djurvälfärd, framhåller han.

– Sedan spelar ju EU-pengar ganska stor roll på många ställen, så det är inte alltid lantbrukarnas beslut hur framtiden ser ut. Men för egen del känner jag mig trygg. Man kan tjäna pengar utan att jobba jämt och ständigt.

LÄS MER: Henrik Nisser utsett till årets nötköttsföretagare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen