Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 februari 2018

Priset på åkermark fortsätter stiga

Statistiken för 2017 års försäljningar visar att priset för Sveriges samtliga åkermarkstyper har stigit, förutom den mest bördiga åkermarken där priset sjunkit något.

FOTO: Mostphotos

LRF Konsults statistik visar att det genomsnittliga åkermarkspriset stigit till 138 000 kronor per hektar, vilket motsvarar en ökning med 10 procent på ett år.

På fem år har genomsnittspriset för åkermark i hela Sverige stigit 32 procent. Åkermarkens bördighet, det vill säga avkastningsförmåga, påverkar i hög grad värdet.

”Fullt naturligt”

Därför delar LRF Konsult in Sverige i olika klasser som bygger på hur bördig marken är, snarare än geografiskt läge, och som benämns regioner.

Den mest bördiga marken finns i region 1 och omfattar delar av Skåne och Östergötland. Här har åkermark stigit kraftigt i pris i flera år, men under 2017 har genomsnittspriset sjunkit med tre procent till 340 000 kr per hektar.

– Det är fullt naturligt och väldigt sunt. Marknaden har fungerat väl 2017 och köptrycket har varit fortsatt starkt men den måttliga nedgången visar att marknadens aktörer inte är beredd att betala vad som helst för riktigt fin åkermark, säger Jimmy Larsson, segmentschef för skog och lantbruk på LRF Konsult.

Lågt ränteläge driver upp priset

Åkermark i region 2 till 5 samt region 5 Norrland, har ökat 9-29 procent. För den näst bördigaste åkermarken, region 2, är marknaden beredd att betala i genomsnitt 195 000 kr/hektar.

Därefter sjunker priset med fallande bördighet till genomsnittspriset 18 000 kr/hektar för region 5, Norrland. Här har ändå priset stigit med nio procent.

– Lågt ränteläge, lantbrukares optimism och en allmän högkonjunktur är faktorer som drivit upp priset, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult.

Under 2017 köptes hela 90 procent av åkerarealen som förmedlades av LRF Konsult av någon som redan äger åkermark. Genomsnittsköparen var 50 år medan genomsnittssäljaren var 67 år.

LRF Konsult bedömer att det allmänna konjunkturläget är starkt vilket borgar för en fortsatt stabil prisbild med fortsatt stor spridning kring medelvärdet under 2018.

LÄS MER: Jordbruksmark blir allt dyrare

FAKTA: Pris på åkermark (per hektar)

Riket, genomsnitt

År 2012: 104 000 kr

år 2016: 125 000 kr

År 2017: 138 000 kr

Prisstegring senaste året: + 10 %

Prisstegring senaste 5 åren: + 32 %

Källa: LRF Konsult

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen