Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 februari 2016

Priset på åkermark ökar mest i norra delarna av Sverige

Trots att många lantbrukare har det tufft med vikande lönsamhet så stiger priserna på jordbruksmark över hela landet. Det visar statistik från LRF Konsult.

Bild 1/2 FOTO: Göran Hartman
Bild 2/2 FOTO: Tove Nilsson

Den mest bördiga åkermarken, med den bästa avkastningen, finns i delar av Skåne och Östergötland.

Mest åtråvärd

Det är också den mark som är mest åtråvärd och som betingar högst pris per hektar.

Här har genomsnittspriset stigit till 305 000 kronor per hektar, med toppnoteringar på över 400 000 kronor per hektar i Skåne. Det motsvarar en ökning med 2 procent jämfört med 2014 och är det högsta medelvärdet sedan LRF Konsult började mäta prisutvecklingen för åkermark.

Låga räntan en orsak

– Den låga räntan är en viktig orsak till detta, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult.

Men det är inte bara de bördigaste markerna som stiger i pris. Prisökningen sker i hela landet för mark i flera olika bördighetsklasser.

Fem kategorier

LRF Konsult delar in den svenska jordbruksmarken i följande fem kategorier:

Region 1: Bäst bördighet och avkastningsförmåga, delar av Skåne och Östergötland. Här gar genomsnittspriset har, som sagt, ökat med 2 procent.

Region 2: Delar av Skåne, Västra Götaland, Östergötland, Södermanland, Västmanland samt delar av Mälardalen. Här har snittpriset stigit med 9 procent till 163 000 kronor per hektar. 

Region 3: Stora delar av Sverige, från Skåne till Uppsala. Här har snittpriset ökat med 1 procent till 112 000 kronor/hektar.

Region 4: Skåne upp till Gävleborg och delar av Dalarna. Här har snittpriset ökat med 8 procent till ett medelvärde på 69 000 kronor per hektar.

Region 5: Gävleborg, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Här har snittpriset ökat med hela 39 procent, till en nivå på 22 000 kronor per hektar.

Norrlandskusten 

– Flera stora fina gårdar längs Norrlandskusten har överlåtits under 2015, med åkermark som marknaden värderat högre än tidigare, säger Markus Helin.

Statistiken bygger på de uppdrag som LRF Konsults fastighetsmäklare haft under året. Prognosen för 2016 ser fortsatt stark ut och LRF Konsult anser att efterfrågan kommer att vara stor och att det låga ränteläget bidrar till en stabil prisbild.

Relaterade artiklar

Till toppen