Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 maj 2018

Priset på bensin och diesel uppåt

Bensinpriset är uppe på rekordnivå efter höjningen i går, och även dieselpriset höjdes.

 Bensin- och dieselpriset har gått upp.
Bensin- och dieselpriset har gått upp. FOTO: Mostphotos

Priset på bensin höjdes i går och nu är riktpriset för en liter 95-oktanig bensin på bemannade stationer 16:16 kronor. Priset på diesel höjs med 20 öre till 16:06 kronor per liter. Etanolen ligger kvar på tidigare 10:41 kronor per liter.

Högsta hittills

Bensinpriset är det högsta i Sverige hittills, enligt branschorganisationen SPBI, skriver TT.

– Förklaringen är att det är väldigt högt råoljepris, att det är en svag svensk valuta och att vi har höjt skatten med ungefär en krona och trettio öre, säger SPBI:s vd Ulf Svahn.

Ingen nedgång i sikte

Den tidigare rekordnoteringen var i april 2012 och då låg priset på 15:83 kronor per liter. Inget tyder på att priset skulle vända nedåt den närmaste tiden.

– Då måste någonting hända. Antingen löser sig Irankonflikten, eller så börjar Opec och Ryssland att producera mer, men det finns ingenting som tyder på det. Det finns inte heller någonting som tyder på att kronan skulle stärkas eller att politikerna sänker skatterna, säger Svahn.

Marknadspriset för ett fat Brentolja är 79:46 dollar, WTI-oljan kostar 71,59 dollar per fat.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen