Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 februari 2015

Problemen tornar upp sig för Landshypotek

Göran Abrahamsson, idag pensionär men med flera olika chefspositioner bakom sig inom Landshypotek, ser strukturella problem torna upp sig för banken. Det främsta är den tilltagande konkurrensen. Här måste banken hitta en större partner. Han ställer sig också mycket frågande till bankens satsning på inlåning till allmänheten. – Det är billigare för banken att låna upp på finansmarknaden. Det blir medlemmarna som får finansiera det här, säger Göran Abrahamsson.

Göran Abrahamsson, tidigare chef inom Landshypotek, ser strukturella problem torna upp sig för banken. Framför allt gäller det den tilltagande konkurrensen.
Göran Abrahamsson, tidigare chef inom Landshypotek, ser strukturella problem torna upp sig för banken. Framför allt gäller det den tilltagande konkurrensen. FOTO: Youtube

Göran Abrahamsson har bland annat arbetat som kredit- och rörelsechef i Landshypotek. Han är nu orolig för hur banken ska klara en allt tuffare konkurrens samtidigt som man genomför stora investeringar och kreditförlusterna ökar. Beslutet att starta inlåning slår bara mot medlemmarna med dagens extrema låga ränta.

– Man hävdar att man behöver inlåningen för att få bättre rating men i stället har ratingen tyvärr sänkts. Det är idag billigare att låna upp på finansmarknaden, så det blir medlemmarna som får subventionera inlåningen på 1,30 procent till allmänheten. För att få upp ratingen via inlåningen krävs mycket stora inlåningsvolymer vilket kommer att belasta medlemmarna med högre ränta på bottenlånen. När sedan kreditförlusterna ökar dröjer det länge att få bättre rating.

– Bra rating bidrar till Landshypoteks upplåning på finansmarknaden och är avgörande för att klara konkurrensen.

Han frågar sig också hur Landshypotek ska klara den tuffare konkurrensen där storbankerna tar marknadsandelar genom att kunna erbjuda både bra villkor på bottenlån samt alla tjänster som kunderna idag kräver av en bank. I december offentliggjorde Landshypotek ett samarbete med Sparbanken Syd där man får tillgång till dem, men Göran Abrahamsson tror inte att det räcker.

– Landshypotek måste hitta en större partner. Man kan jämföra det med en liten bonde som har en liten gård. Han måste samarbeta med grannarna, och historiskt har Landshypotek haft stora samarbetspartner, säger Göran Abrahamsson.

Nu inför de stundande regionmötena efterlyser han att ledningen för båda bank och förening är med och förklarar bankens strategi för att klara av de här utmaningarna. Annars ser han en risk att banken går samma väg som till exempel slaktkooperationen som inte klarade av att anpassa sig.

– Konkurrensen är tuff, och om kreditförlusterna fortsätter blir det ännu tuffare. Jag vill inte se Landshypotek ta samma väg som andra bondekooperativ där man saknat kraft och förmåga att ta tag i problemen i tid, säger han.

Göran Abrahamsson är också mycket orolig över mjölkböndernas situation. Just nu är ett antal högbelånade gårdar uppe för diskussion om eventuella försäljningar. Många av dessa gårdar har lånat pengar av Landshypotek, erfar Land Lantbruk. Här menar Göran Abrahamsson att man givetvis från bankens sida måste vida åtgärder, men han är rädd att det kan gå lite väl fort ibland.

– Det är oerhört problematiskt och från bankhåll måste man kunna erbjuda expertkompetens. Personer med lång erfarenhet av lantbruk som hanterar de här problemen så att man inte drar undan mattan för de här företagarna. En konkurs och en försäljning är en tragedi som ofta drabbar hela familjen.

Relaterade artiklar

Till toppen