Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 16 februari 2018

”Processerna mot vattenkraften måste få ett stopp”

Statens hantering av enskilda kraftverksägare hotar rättstatens principer och måste upphöra, skriver Kerstin Davidson.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Vattenkraft.
Vattenkraft.

Konflikten kring den småskaliga vattenkraften rör viktiga samhälleliga principer. Det handlar om den grundlagsfästa äganderätten, om rättssäkerhet och om likhet inför lagen.

Det handlar till och med om demokrati. Medborgarnas tilltro till demokratin bygger på att statstjänstemän agerar neutralt. Att alla statstjänstemän inte uppträder så finns otaliga exempel på. Just när det gäller vattnet har politiker frånhänt sig makten till tjänstemän i statsförvaltningen, och bland dessa finns de som gärna torgför egna åsikter om det område de ska övervaka. Det är en skrämmande utveckling.

Allt det här stod klart vid de tre seminarier som LRF och Svensk vattenkraftförening arrangerat de senaste veckorna. I förra veckans nummer av Land Lantbruk rapporterade vi från mötet i Vara. Det tredje och sista mötet hölls i förra veckan i Växjö, med Södra som värd.

På mötena har deltagarna varit rörande eniga. Men det finns förstås de som har en annan syn på saken. Dit hör den arroganta lobbyn Älvräddarna, sponsrad av leverantörer av sportfiskeutrustning. Älvräddarna leds av Christer Borg, som intervjuad i Aftonbladet härom året uttryckte sig så här om uppbyggnaden av den storskaliga vattenkraften:

”Från 1918 och framåt har staten lurat av folk fallrätter för pisspengar. Man har betett sig som att man varit halvgudar och kört över människor.”

Christer Borgs krokodiltårar över statens agerande mot enskilda för hundra år sedan är värda att notera. Hans medkänsla tycks nämligen inte sträcka sig till dem som staten kör över i dag. Och nu handlar det inte längre om, med Christer Borgs ord, ”pisspengar”. Enskilda dras in i processer som i många fall slutar med att deras anläggningar – hundratusentals kronor senare – måste skrotas. De processerna är något som Christer Borg och hans älvräddare hejar på. Så många små kraftverk som möjligt bör rivas ut, anser de.

Den småskaliga vattenkraften är inget miljöproblem. Den bidrar till att nå klimatmålen genom att producera ren, förnybar energi, och med effektivisering kan den öka sin andel av energiproduktionen. Däremot hotar statens hantering av enskilda kraftverksägare rättstatens principer. Det är hög tid att förståndiga politiker sätter stopp för galenskaperna.LÄS MER: ”Vårt öde vilar i riksdagens händer”Vattenkraftsägare: ”Politikerna måste ta sitt ansvar och stoppa lagförslaget”

Relaterade artiklar

Till toppen