Professorn: Tillåt försäljning av opastöriserad mjölk
Tillåt försäljning av opastöriserad mjölk. Med moderna metoder går den att göra lika säker som pastöriserad mjölk och dessutom har den flera positiva effekter för barn. Det hävdar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, även känd som sommarpratare.
Det lagstadgade kravet på pastörisering kom 1937 i syfte att skydda mot tarm-tuberkulos orsakad av smittad mjölk och gäller all mjölk som säljs i butik. Det var bra då, men nu, nästan 100 år senare, finns det starka skäl att ompröva kravet, anser Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.
– Pastörisering är gårdagens teknologi och var revolutionerande på sin tid. I dag kan vi med moderna metoder relativt snabbt analysera mjölken från utvalda leverantörer för att säkerställa att den inte innehåller hälsofarliga bakterier, säger hon till lantbruk.com.
– De som vill sälja sådan mjölk får förstås underkasta sig regelbundna kontroller så att besättningarna är smittfria.
Jämför med vinpriser
I en krönika i tidningen Fokus propagerar Agnes Wold för opastöriserad mjölk. Vetenskapliga studier visar att barn som dricker sådan mjölk får mindre allergi än andra barn och deras immunsystem reagerar mindre mot pollen och kvalster, framhåller hon.
Bara några få procent av de svenska korna bär på ehec, de flesta besättningar har ingen smitta alls, argumenterar hon vidare.
– Pastöriserad mjölk är inte fri från bakterier. Naturligtvis går det att via kontroller producera färsk mjölk som är lika säker, det är ingen rocket science. Mjölken blir förstås dyrare, men om jag betalar 100 kronor för en flaska vin varför kan jag då inte betala säg 25-30 kronor för en halv liter lyxmjölk? frågar sig Agnes Wold.
Ny lagstiftning
Livsmedelsverket var för en tid sedan inne på ett totalt förbud för opastöriserad mjölk även i liten skala. Efter reaktioner svängde verket något och förslaget till ny lagstiftning är att det ska vara tillåtet att direkt till konsument överlåta 70 liter per vecka (se faktarutan här intill).
– EU-kommissionen har inte haft några synpunkter på vårt förslag i den delen och prognosen är att lagen ska kunna träda i kraft före årsskiftet, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket.
Till skillnad från Agnes Wold anser verket att opastöriserad mjölk bör undvikas, i synnerhet av små barn vars försvarssystem mot bakterier inte är fullt utvecklade. Trots att opastöriserad mjölk inte får säljas i vanliga butiker har den orsakat flera sjukdomsutbrott under de senaste åren, konstaterar Livsmedelsverket.
Fakta: NYA FÖRSLAGET
- Livsmedelsverkets förslag är att djurägaren får sälja eller skänka bort 70 liter opastöriserad mjölk per vecka direkt till konsument. Opastöriserad mjölk får inte säljas i butik.
- Förslaget innebär vidare att den som vill sälja opastöriserad mjölk på gården måste registrera sig hos länsstyrelsen och informera den som köper mjölken om riskerna.