Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 augusti 2019

Prognosen: 35 procent färre äpplen än normalt

Årets äppelskörd väntas bli 30-35 procent lägre än normalt, enligt en prognos från Äppelriket. Orsaken är allt för kallt väder på flera håll i Skåne innan och kring blomningen i våras. Hos vissa odlare har skörden halverats.

 Förra året var svenska äppelskörden stor men i år tror Henrik Stridh, VD för Äppelriket, på en 30-35 procent lägre skörd.
Förra året var svenska äppelskörden stor men i år tror Henrik Stridh, VD för Äppelriket, på en 30-35 procent lägre skörd. FOTO: RICKARD NILSSON

Det ser ut att bli ett tufft år för många av odlarna i den sydsvenska samarbetsorganisationen Äppelriket, som står för 65 procent av de svenska äpplen som säljs i butik. Den totala volymen på årets skörd väntas uppgå till kring 10 000 ton äpplen. Det betyder ett tapp på cirka en tredjedel jämfört de 15 000 ton äpplen som plockades 2018 vilket var ett volymmässigt normalår.

I fjol var det också mycket äpplen på varje träd även om de var små eftersom värmen gjorde att tillväxten stannade av. I år är det istället betydligt färre kart på träden efter frostnätterna i april och maj. Mycket frukt är också skadad.

Stora variationer

De lokala variationerna är samtidigt stora. Värst är läget i nordöstra Skåne där hagelskurar ställde till det i somras och flera odlare nu knappt ens kan räkna med halv skörd. Österlen har klarat sig bäst medan det på västra sidan visserligen blir en viss skörd men med stora skador.

Det innebär att den planerade expansionen i Äppelriket kommit av sig i år.

– Jag hade hoppats att vi skulle få en skörd på 16 000 ton äpplen i år eftersom det skett en stor nyplantering sedan 2009 och att den nu skulle börja generera frukt, säger Henrik Stridh, VD för Äppelriket.

Äppelsorten som klarat sig

Äppelskörden har redan varit i gång så smått några veckor i Skåne. Inom kort är det dags för den första stora sorten, Discovery, som har klarat sig ”hyggligt”, enligt Henrik Stridh.

Det ser värre ut för volymsorterna Aroma, Cox Orange, Elise, Gravenstein och Ingrid Marie som alla tagit stryk av kylan i olika grad. Hur stora förlusterna blir återstår att se efter plockningen.

– Den sort som klarat sig bäst är nog Frida. Där är nivån likvärdig mot förra året. Förklaringen är att det finns olika glykolhalter i blommorna som avgör hur väl de klarar kyla, säger Henrik Stridh.

Kommer att märkas ekonomiskt

Den minskade skörden kommer att märkas ekonomiskt i odlarledet även om Henrik Strid hoppas att till viss del kunna kompensera produktionstappet med ett bra avräkningspris på de kilon äpplen som ändå kan säljas.

– Det hela beror på hur de tas emot i handeln och hur väl vi kan hantera det. Det är lång väg kvar och vi har faktiskt inte ens börjat plocka de stora sorterna. Vad vi vet är att grossisterna och konsumenterna gillar svenska äpplen och att handeln är duktiga på att sälja dem, säger han.

LÄS MER: ”Det blir en lägre skörd än ett normalår”

Relaterade artiklar

Till toppen