Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 25 november 2017

Projekt ska minska vattenbrist

Ett projekt som ska arbeta för att hitta nya lösningar på problemet med vattenbrist har fått 16 miljoner kronor.

 Hångers källa.
Hångers källa. FOTO: Mostphotos

Region Gotland ska tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet bygga upp en testbädd på Storsudret på Gotland. För det har de fått ett bidrag på totalt 16 miljoner kronor, skriver SVT Öst.

– Det är väldigt kul och spännande att vi nu har fått bidrag, säger Staffan Filipsson på IVL och projektledare för testbädden.

Centrum för lösningar

I det här projektet kommer Gotland att bli ett centrum för nya lösningar som kan minska vattenbristen.

– Det betyder att Sverige och Gotland kommer kunna visa upp en testbädd där vi kan utveckla tekniker för att minska vattenbristen genom att bygga på grundvattennivåer, säger Staffan Filipsson.

”Sträcker sig över flera år”

Projektet går ut på att mäta hur grundvattnet tillförs vatten, och detta ska göras genom utplacerade mätare som följer vattennivåer online.

– Vi kommer nu att projektera under ett års tid för att bygga upp detta stegvis. Det är ett projekt som sträcker sig över fyra till fem års tid, säger Staffan Filipsson.

Undersöker tekniker

Innovationsmyndigheten Vinnova bidrar med 8 miljoner kronor till projektet och ytterligare 8 miljoner kommer från deltagande organisationer.

Förutom insamling av regnvatten ska projektet undersöka tekniker för klimatneutral, småskalig avsaltning av havsvatten och hur man kan återvända av vatten genom utökad rening.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen