Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 december 2017

Projekt ska underlätta ägarbyte

Ett nytt projekt ska underlätta för gotländska landsbygdsföretag att generationsskifta.

 Det kan vara svårt att få till ett lyckat ägarbyte.
Det kan vara svårt att få till ett lyckat ägarbyte. FOTO: Mostphotos

För att hjälpa lantbrukare och andra landsbygdsföretag på Gotland att genomföra generationsskifte har LRF nu fått pengar till ett projekt. Det uppger P4 Gotland.

– Vi står inför en ganska stor utmaning när det gäller åldersstruktur ute på landsbygden och för företagare inom de gröna näringarna. Det är en stor andel som är uppe i åren då man börjar fundera på att göra generationsskiften. Och det är där vi vill göra insatser, säger Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland.

Flera ska involveras

Effektiva ägarskiften på Gotland heter projektet som har fått 1,3 miljoner kronor från Leader Gute och blivit godkänt av Jordbruksverket. Säljare, köpare och banker, rådgivare och erfarna landsbygdsföretagare ska involveras i projektet.

Fem företag ska genomföra hela säljprocessen för att dra lärdomar och skapa koncept som kan användas av andra som vill genomföra ägarskiften, med de utmaningar som finns.

Svårt komma överens

Något som kan underlätta processen med ägarbyte är att överlåtelsen sker över en längre period, men inte sällan väntar man för länge. Det kan också vara svårt att komma överens inom familjen angående det ekonomiska när en gård ska överlåtas, men det finns även andra svårigheter.

– Man måste ha någon som är villig att ta över, en ung person som vill satsa. Det är inte alla som har någon i familjen som vill ta över, säger Anna Törnfelt.

Läs mer: Varannan lantbrukare vill att barnen tar överEfterträdare sökes med hjälp av FacebookMånga sökte stöd för generationsskifte

Relaterade artiklar

Till toppen