Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 oktober 2017

Protesterande lantbrukare på plats i riksdagen

En ny dragning av väg E22 över odlingsmark i Blekinge har lett till vad som beskrivs som den största bondedemonstrationen i modern tid. Lantbrukarna är på plats när frågan debatteras i riksdagen i dag.

 Lantbrukare från Blekinge protesterar mot att väg E22 föreslås dras över vad som beskrivs vara områdets mest bördiga åkerjord.
Lantbrukare från Blekinge protesterar mot att väg E22 föreslås dras över vad som beskrivs vara områdets mest bördiga åkerjord. FOTO: Mostphotos/Bildbyrån

I februari protesterade lantbrukare från Blekinge och Skåne mot Trafikverkets planer att dra en ny vägsträckning av väg E22 mellan Lösen och Jämjö, över vad som beskrivs som en av Blekinges mest bördiga åkermark. Trafikverket valde dock att inte ändra sina planer.

Därför är lantbrukarna nu på plats i riksdagen när frågan debatteras av infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och Magnus Oscarsson (KD).

– Vi vill att infrastrukturministern som är högst ansvarig för detta tar tag i frågan, säger Markus Karlström som är en av lantbrukarna som är på plats.

Framför allt är man i riksdagen för att delta vid interpellationsdebatten men förhoppningen var också att få till ett möte med infrastrukturministern. Det har lantbrukarna dock inte fått.

Lantbrukarna hoppas ändå att man ska tänka om, att man ska besluta att prioriterar odlingsmarken och att fallet ska bli prejudikat för liknande fall framöver.

Går emot livsmedelsstrategin

Trafikverket har nyligen lämnat över sin transportplan för 2018-2029, där förslaget att leda om väg E22 ingår, till infrastrukturminister.

Förslaget innebär att 15 km av vägsträcka genom Blekinge leds om, varav 8 km hamnar på åkermark.

– Det handlar om att flytta vägen endast ett par hundra meter till skogsmark så undviker man att förstör åkermarken. I stället vill man klyva den på värsta tänkbara sätt, på diagonalen, säger Markus Karlström.

Markus Karlström och de övriga lantbrukarna anser att planerna går rakt emot den livsmedelsstrategi som regeringen beslutat om.

Skogen ett alternativ

Totalt omfattas 100 hektar åkermark där 30 hektar ska asfalteras, men ett alternativ är att leda om vägen över skogsmark i stället.

Enligt Trafikverket löser det dock inte problemet man vill komma åt med den nya vägsträckningen, att öka framkomligheten och trafiksäkerheten.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen