Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 June

Qvisingsö gård växer sig stegvis större och större

ÄLMEBODA.

När de flyttade ihop för 20 år sedan tog Camilla med sig sina 28 kor. Sedan dess har gården vuxit steg för steg utan att ta på sig stora skulder. I dag mjölkar Camilla och Fredrik Hilmersson nära 400 kor och har verksamhet i både Småland och Blekinge.

 – Jag drivs av att göra det bättre och effektivare, säger Camilla Hilmersson som har huvudansvaret för korna.
– Jag drivs av att göra det bättre och effektivare, säger Camilla Hilmersson som har huvudansvaret för korna.

De driver Qvisingsö gård nära Blekingegränsen i södra Småland. Det är ett företag i ständig utveckling, men mest imponerande är att det här är allt annat än en bygd där man tänker sig en gård med nära 400 mjölkande kor. Det är småländsk skogsbygd avbruten av små öppna tegar.

– Vi arrenderar 40-50 gårdar för att få ihop mark så det blir ju en hel del körning. Förr var här ju 3-4 kor på varje gård och nu är det mest vi kvar. Vi speglar utvecklingen – fler kor och effektivare – men samma mjölkpris som för 30 år sedan, säger Fredrik Hilmersson när han och Camilla sitter kring köksbordet.

”Växtodlingen enbart vall”

Qvisingsö kan beskrivas som en storskalig mjölkgård med småskalig odling. Mängder av åkrar brukas runt om i bygden, snittstorleken är 1,5 hektar.

– Växtodlingen är enbart vall som vi bryter med ärtor och helsäd. Kraftfoder köper vi in. Det är ju något annat än att odla på slätten i Halland eller Skåne.

Fredrik och Camilla driver företaget tätt ihop med ständiga diskussioner kring köksbordet där de äldsta barnen Emil och Isabella ofta har synpunkter.

”Vill ha en produktion där korna mår bra”

Fredrik sköter ekonomin och växtodlingen, Camilla har huvudansvaret för djuren och pratar mycket om djurvälfärd. Ute i stallet där det är luftigt, tyst och lugnt säger hon:

– Jag vill ha en produktion där korna mår bra och varje gång vi byggt har korna fått det bättre. Nu funderar vi på att bygga ut så vi kan samla alla mjölkande i ett stall vilket skulle bli effektivare och bättre.

 Emil, Fredrik, Camilla och Isabella Hilmersson. – Jag drivs av att göra det bättre och effektivare, säger Camilla Hilmersson som har huvudansvaret för korna.
Emil, Fredrik, Camilla och Isabella Hilmersson. – Jag drivs av att göra det bättre och effektivare, säger Camilla Hilmersson som har huvudansvaret för korna.

I dag har de merparten av korna i ett stall med fyra robotar, och en grupp kvar i ett stall från 90-talet med två robotar.

Qvisingsö har utvecklats steg för steg från första gemensamma stallbygget 1998. Och utvecklingen har skett till små kostnader.

– Vi har vuxit försiktigt. Istället för att köpa nya robotar har vi köpt begagnade till en tiondedel av nypriset, säger Fredrik.

”Duktiga i att se möjligheter”

Även om mjölken är stommen i företaget ser de försäljningen av slaktdjur och skogen som två betydelsefulla delar i företaget.

– Vi ser mjölken, köttet, skogen som en helhet även om mjölken står för mesta omsättningen. Samtidigt som mjölkproduktionen ökat har förstås försäljningen av slaktdjur följt med i samma takt.

Fem tips:

1. Utveckla stegvis så att produktionen och tänket hänger med.

2. Se möjligheterna i din gård.

3. Håll nere skuldsättningen.

4. Jobba förebyggande med djurhälsan.

5. Ha flera ben att stå på för att minska sårbarheten.

Nu har de tjurkalvarna på en gård utanför Karlskrona, kvigorna är på Camillas föräldragård utanför Ingelstad, sex mil närmare Växjö och på en annan gård i norra Blekinge som de köpte förra året.

– Det är förstås en del nackdelar med att ha djuren utspridda, men det finns fördelar också. Varje gård har sin foderproduktion och sin spridningsareal och smittrisken minskar, säger Camilla.

Vad är drivkraften bakom utvecklingen på gården? Camilla och Fredrik tittar på varandra och konstaterar att ”vi är väl sådana, vi sitter inte still”.

– Det handlar om att göra saker lite bättre, att ständigt effektivisera. Jag tror vi är duktiga i att se möjligheter, svarar Camilla.

Andra nominerade till Årets spjutspets: Stark tillväxt för affärsfokuserade bröderÅtervinning och hållbarhet en lönsam väg för WiggebyKöpte begagnad mjölkrobot – sedan var problemet löst

FAKTA: Qvisingsö gård

Ägare: Camilla och Fredrik Hilmersson.

Var: Tre mil öster om Tingsryd nära Blekingegränsen.

Familj: Barnen Emil 18, Isabella 16, Nathalie 12 och Lovisa 7.

Personal: Fem anställda utöver Camilla och Fredrik, varav tre djurskötare.

Verksamhet: Mjölkproduktion med nära 400 kor. Levererade 4 miljoner kilo mjölk 2017. Köttproduktion – egen uppfödning av tjurkalvar. Levererade 400 djur till slakt förra året.

Växtodling: 400 hektar.

Skog: 750 hektar. Har ökat från 200 hektar.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen