Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 maj 2019

Rådgivare tror på många jordgubbar i år

Det har varit en tuff vår för många jordgubbsodlare, men nu pågår skörden av de tunnelodlade jordgubbarna för fullt.

 De tunnelodlade jordgubbarna har nu skördats i några veckor.
De tunnelodlade jordgubbarna har nu skördats i några veckor. FOTO: Mostphotos

Under våren har det varit fullt upp för jordgubbsodlarna på grund av det varierande vädret.

– Det har varit en jobbig period för jordgubbsodlarna fram tills nu, eftersom våren startade tidigt, bland annat med en varm påsk. Det ledde till att blomningen började tidigt, vilket blev ett problem senare när det blev frostnätter. Det var en hel del blommor som frös bort och det blev en del skador på odlingarna, säger Magnus Engstedt, rådgivare vid Bärfrämjandet.

Frostskyddsbevattning och fiberdukar har dock räddat en hel del odlingar.

Tror på större totalskörd än förra året

För närvarande har skörden av jordgubbar i odlingstunnlar och växthus pågått i några veckor. I södra Sverige har de frilandsodlade jordgubbarna tittat fram och börjat plockas så smått. Magnus Engstedt tror att vi kommer att få en betydligt större totalskörd av jordgubbar i år än i fjol, då förra årets varma vår och sommar ledde till både mindre skördar och mindre storlek på bären än vad som var planerat. Förra året var ett problem bland annat att jordgubbarna hade mognat så tidigt att det på en del platser inte fanns tillräckligt många jordgubbsplockare där som kunde arbeta med att plocka dem.

Skörden borde bli mer utspridd än förra året

– I år har blomningen varit betydligt mera utdragen eftersom vi har haft kyliga nätter. Då blir skörden mera utspridd i tid och stämmer bättre med den planerade produktionen. Till skillnad från förra årets jordgubbsbrist på grund av värmeböljan i maj hoppas vi på en jämnare tillgång under säsongen, säger Magnus Engstedt.

Tror på jordgubbar till nationaldagen

Magnus Engstedt säger att vi borde ha lite jordgubbar i butikerna till mors dag och en hel del till nationaldagen. Förhoppningsvis ska vi även ha mycket jordgubbar till midsommar.

– Men det vet man aldrig, det är fortfarande mycket som kan hända på en månad och det är vädret som till stor del avgör utgången.

LÄS MER: Rekordår för jordgubbarLÄS MER: Större produktion av jordgubbar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen