Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 oktober 2018

Rådgivaren: ”Sänk arrendena”

Lönsamheten har fallit i växtodlingen de senaste åren och årets katastrofskörd gör läget ännu värre. Det bör leda till sänkta arrenden framöver, enligt rådgivare.

 Årets dåliga skörd har lett till stora intäktsbortfall för lantbrukare.
Årets dåliga skörd har lett till stora intäktsbortfall för lantbrukare. FOTO: Tina Andersson

– Det här året, med en så pass dålig skörd, borde rimligtvis få en viss effekt på prissättningen framöver – att man även får räkna med de dåliga åren när man tittar på priset, inte bara de goda, säger Stefan Gustavsson, ekonomirådgivare på HIR Skåne.

Förluster på 5 000 per hektar

Årets dåliga skörd har lett till stora intäktsbortfall för lantbrukare, både på grund av att skörden torkade bort och att man skrivit kontrakt med spannmålshandeln som man inte klarar att leva upp till. Förluster på i storleksordningen 5 000 kronor per hektar är inte ovanliga.

Det kan leda till att en del får problem att betala sina arrenden i år. Då är det viktigt att ha en dialog med jordägaren, framhåller Stefan Gustavsson.

– De ska prata med jordägaren, presentera fakta och ta en diskussion om hur man löser det långsiktigt. Det kan till exempel vara att man skjuter på arrenden. Samtidigt tycker jag att många lantbrukare ska ta sig en funderare och sätta sig ned och räkna. Vad är ett rimligt pris för arrendet? Det är nog för få som gör det.

 Stefan Gustavsson, seniorrådgivare på HIR Skåne.
Stefan Gustavsson, seniorrådgivare på HIR Skåne. FOTO: Göran Berglund

Torkan inte nog för att begära sänkt arrende

Förmodligen kommer inte särskilt många arrenden omförhandlas inför nästa år just på grund av årets missväxt.

En arrendator med ett ettårigt kontrakt måste säga upp det åtta månader innan löptiden går ut i mars och för femåriga kontrakt ska det vara gjort ett år i förväg. Vid det laget var inte konsekvenserna av torkan kända.

Stefan Gustavsson bedömer att torkan inte utgör någon laglig grund för att bryta ett ingånget avtal och begära sänkning av arrendet.

– Det är i så fall upp till jordägarens goda vilja. Om en jordägare har en duktig arrendator som sköter gården bra och är en relativt nystartad lantbrukare, då är det kanske taktiskt bättre att gå honom lite till mötes. Annars kanske inte han kan fortsätta, säger Stefan Gustavsson.

Otillräckliga kalkyler för arrenden

Han tror att arrenden allt för ofta baseras på otillräckliga kalkyler. Det räcker inte att räkna fram täckningsbidrag 2 för att avgöra vad ett rimligt arrende är.

Allt arbete, alla maskinkostnader samt overheadkostnader som försäkringar och bokföring ska också tas med i beräkningen, framhåller Stefan Gustavsson. En del arrenden är för höga ur det perspektivet.

– Jag skulle säga att inte ens den bästa jorden i Skåne långsiktigt betalar ett arrende över 5 000 kronor per hektar med traditionell skånsk växtföljd. Nettot efter arbete och maskiner ligger ungefär där på de platserna. Sedan har man kanske fasta overheadkostnader på 800-1 000 kronor för byggnadsunderhåll, försäkringar, bokföring och liknande, säger han och fortsätter:

– Odlar man morötter, jordgubbar eller potatis däremot så kan ju nivån vara högre.

”Lönsamheten har sjunkit”

Enligt Sven Åkesson, ordförande för Skånes arrendatorförening, har arrendatorernas förmåga att betala höga arrenden redan sjunkit.

– Lönsamheten har sjunkit i flera år och det här året var droppen som får bägaren att rinna över. Man tjänar inga pengar och i år är det en riktig brakförlust. Vi uppmanar våra medlemmar som ska skriva om sina avtal att verkligen tänka till och räkna på ekonomin. Man ska inte bara förutsätta toppavkastning utan ta höjd för att det kan komma dåliga år också. Den sjunkande lönsamhet ska visa sig i kommande arrendeprissättning, säger han.

LÄS MER: Spannmålsbrist leder till högre priser

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen