Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 mars 2019

Rådgivning: Få inte kornsåddspanik

Efter kraftiga marsregn försöker dansk rådgivning nu dämpa kornsåddspaniken. Alltför tidig sådd på våt mark kan ge packskador och gulnande korn.

 Dansk rådgivning varnar för kornsåddspanik som kan ge packskador och sämre uppkomst.
Dansk rådgivning varnar för kornsåddspanik som kan ge packskador och sämre uppkomst. FOTO: Per Emgardsson

I en video försöker danska rådgivningscentralen Seges lugna nervösa vårkornodlare som sparkar i startblocken. En torr vinter följdes i början av mars av 100 millimeter regn som vattenmättade jordarna, berättar växtodlingsrådgivaren Carsten Fabricius vid Seges.

­– Vi har brukat säga att vårkorn ska tidigt i jorden, under mars månad, för att ge hög skörd. Men tre års såtidsförsök visar att det är först efter 10 april som senare sådd börjar kosta avkastning, säger Carsten Fabricius och fortsätter:

– Därför vill vi stötta lantbrukarna i sina beslut att inte ge sig ut och köra så tidigt att de får strukturskador, även om det blir en fin såbädd. Varje år ser vi på lerjordar exempel där man kört för tidigt och sedan får korn som gulnar på grund av för våt jord.

En del av stressen hos de danska lantbrukarna beror på att kraven på mellan- och fånggrödor har ökat. Därmed är det fler som ska så vårkorn.

Se den danska filmen HÄR.

LÄS MER: Nu är vårbruket i gång – sådde maltkorn i mitten av februari

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen