Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 november 2011

Räkna innan du köper maskiner

Räkna noga på stora maskininvesteringar. Välutnyttjade maskiner får låg timkostnad, då tål de snabbare avskrivning. En av dem som handlar med begagnade maskiner är Göran Pettersson, VD för Boströms Maskiner AB i Umeå.

Hur ser du på begagnathandel?
– Mina kunder väntar sig trygghet så jag förväntar jag mig att de är ärliga i inbytet. Vi undersöker och provkör maskinen, bedömer felaktigheter och kollar servicehistoriken. Så kalkylerar vi kostnaderna för vad som måste göras före försäljning. För att skapa en god och långsiktig relation ska kunden kunna känna sig trygg i köpet.
– Maskiner med betydande värde säljs med dokumentation. Traktorer yngre än 7 år har oftast en aktiv maskinskadeförsäkring och ska vara servad enligt serviceboken. Saknas service servar vi upp maskinen och drar kostnaden från inbytespriset. Traktorer med utpris över 100 000 kronor servas så att de är trafiksäkra och tekniskt okej.
Hur ser handeln ut för inbytesmaskiner?
– Värdet avgör hur inbytet hanteras. Nyare maskiner upp till 7–8 år hanteras oftast av auktoriserade maskinhandlare. Är maskinen 20 år bär den inte kostnaden för att ställas i ordning så att en auktoriserad handlare kan hantera den. Det klarar fristående firmor som köper direkt från kund eller demonteringsfirmor som bygger en maskin av två. Sådana affärer ökar säkert. En tredje aktör är Blocket som redan tar de objekt som inte finner nåd hos de båda tidigare.
Påverkar jordbrukspolitiken begagnathandeln?
– Jag hoppas lantbrukets produkter kommer att betalas i förhållande till produktionskostnaden och inte med arealstöd. Det är oerhört viktigt att göra en industriell och professionell ekonomisk kalkyl när investeringen är en stor press eller tröska. I den måste man bedöma både hur produktpriserna utvecklas, hur lång maskinens ekonomiska avskrivningstid kan bli och vad tekniska uppdateringar med mera kan kosta. Det är inte säkert att andrahandsvärdet för sådana maskiner utgör lika stor andel av nypriset som hittills.

 

Relaterade artiklar

Till toppen