Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 juli 2017

Rapport: Världsmarknadspriserna dämpas

Försvagad efterfrågan kommer hålla världsmarknadspriserna på jordbruksprodukter nere under de närmaste tio åren. Det konstaterar OECD och FAO i årets Outlook-rapport.

FOTO: Richard Semik

Maten ska räcka till allt fler personer i takt med att stora befolkningsgrupper i världen får det bättre och köper mer och dyrare mat.

Trots det väntas lägre priser i reala termer, det vill säga om inflationen räknas bort, under de kommande tio åren eftersom produktionen ökar mer än efterfrågan.

”Kontexten för årets Outlook är rekordproduktion och rikliga lager av de flesta råvaror under 2016 vilket håller priserna långt under de toppar som vi upplevt under det senaste decenniet”, konstaterar rapporten enligt Agra Europe.

Samarbetsorganisationen OECD och FNs livsmedels- och jordbruksorganisation FAO ser två huvudorsaker till att priserna på världsmarknaden ser ut att dämpas. En är att efterfrågan i Kina och andra utvecklingsländer väntas minska väsentligt det kommande decenniet.

”Den globala befolkningstillväxten saktar ner till drygt 1 procent per år, och samtidigt har människors vilja att spendera sin ökade inkomst på mat mättats”, kommenterar Jonathan Brooks, ekonom vid OECD.

Försvagad efterfrågan på biobränslen

Den andra stora orsaken, enligt rapporten, är en försvagad efterfrågan på biobränslen som det senaste decenniet stått för en stor del av tillväxten i råvaruproduktionen. Efterfrågan på biobränslen är också känslig för förändringar av oljepriset och politiska beslut, står det i rapporten.

Efterfrågan på kött, särskilt gris och fjäderfä, har blomstat det senaste decenniet, men tillväxten beräknas sakta ner med hälften framöver vilket också kommer få en effekt på foderproduktionen.

Växande fjäderfäproduktion

Enligt rapporten väntas tillväxten för växtproduktionen ske genom ökad avkastning och inte större odlingsarealer. Ett undantag i prognosen är att sojaodlingarna i Brasilien och Argentina väntas expandera. Även palmoljeproduktionen väntas öka.

För kött- och mjölkproduktionen ska tillväxten det närmaste decenniet ske genom större besättningar och ökad produktion per djur. Fjäderfäproduktionen väntas stå för nästan hälften av den totala köttproduktionens expansion.

Rapporten presenterades på en presskonferens i Paris den 10 juli.

LÄS MER: OECD: Avräkningspriserna kommer stiga

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen