Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 januari 2012

Rapsgris gör succé på stockholmskrog

Rapsgrisen ska bättra på grisköttets rykte. Scans nya ledord är hälsa och smak – nu väljer stjärnkrögare rapsköttet överst på menyn.

I höstats testade krögaren Christian Hellberg på Griffins Steakhouse i Stockholm rapsgrisköttet för Scans räkning.
– Alla älskar det. Kvällsgästerna jublar och även luncherna har gått bra. Ska man testa på riktigt så ska man göra det på betalande gäster som är kräsna, säger han.
Efter testperioden valde Christian Hellberg att ha kvar rapsgrisen på menyn. Till lunch serveras grislägg och på kvällarna blir det fläskkotlett.
– Köttet har en väldigt bra och mild smak. Den här grisen känns på riktigt. Jag hoppas att utvecklingen fortsätter och vi måste stödja den. Förhoppningen är att rapsgrisen ska vända konsumenternas negativa syn på griskött.
– Det händer inte ofta att en av Stockholms bästa köttkrogar toppar med griskött på menyn, säger Thomas Perikö, affärsutvecklare på Scan.

Framgång i Finland
Sedan Scan lanserade varumärket Piggham 1974 har det varit tomt med innovationer på grissidan, säger han. Under förra året gjorde rapsgrisen succé i Finland.
– Det är ett av sätten att möta den så kallade griskrisen. Vi vill inte prata djuromsorg, utan vad konsumenten tycker om smak och hälsa. Bonden får mer och vi tjänar mer, säger Thomas Perikö.
Claes Friberg på Malma gård vid Kinnekulle i Västergötland har utfodrat drygt 700 av sina grisar med rapsfodret sedan i juni. Årligen föder han upp 5 300 grisar. I höstas började han ge rapsfodret till alla grisar.

I butik i augusti
– Köttet blir smakrikare och även fodret är godare än det konventionella, säger Claes, som själv har provsmakat fodret. Den kallpressade rapsoljan ger en nötigare smak.
– Jag ser skillnad på grisarna. De växer bra, är blanka i hårremmen och håller sig väldigt friska. Det märks att rapsolja är nyttigt även för grisarna, säger Claes. Scan fortsätter att leverera köttet till fler restauranger under våren. I augusti finns rapsgrisen att köpa i butik.

Relaterade artiklar

Till toppen