Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 september 2012

Rapsgrisen når butikerna

I veckan i lanserar Scan konceptet rapsgrisen på bred front i butik. Torbjörn Lithell, VD på Scan SLS, sätter stort hopp till lanseringen. –Grisaffären behöver verkligen det här, säger Torbjörn Lithell

Bild 1/2 FOTO: HK Scan
Bild 2/2 FOTO: HK Scan

Scan har stora förhoppningar på rapsgrisen och efter flera år av förberedelser är man äntligen framme vid lansering. Den här veckan går 16 kött- och charkprodukter ut till butiker i hela landet. Förgrundslandet är Finland, där rapsgrisen är en succé, med en marknadsandel om 40 procent.

– Vi siktar på 15-20 procent till en början, men slår det här som vi tror, kommer det att bli mer, säger Torbjörn Lithell.

I uppfödarledet finns i dag ett 10-tal producenter och det är meningen att det ska räcka till den planerade produktionen på 40 00 – 50 000 grisar de första två åren.

– Vi kopplar på fler producenter om efterfrågan ökar, säger Torbjörn Lithell.

Grisarna är uppfödda enligt ett foderkoncept som ägs av foderföretaget Raiso där rapsolja spelar en avgörande roll.

Svenska Scan har stora ekonomiska bekymmer och särskilt grisaffären går dåligt. Torbjörn Lithell framhäver förhoppningen att alla ska tjäna pengar på rapsgrisen – från producent till butik.

– Problemet med grisaffären har varit att lönsamheten svängt mellan leden. Med rapsgrisen tror vi att vi kan uppnå ett jämnare flöde.

Så hur smakar det då?

De närvarande på presskonferensen bjuds på en kotlett som är ovanligt mör, lite len men samtidigt distinkt i smaken. Helt klar en kvalitetsprodukt. Rapsgrisen har också blivit väl mottagen av restaurangvärlden. Andreas Hedlund, årets kock 2002, som stod för matlagningen på presskonferensen berättade att man fick arbeta med en produkt som "nästan var för mör". Rapsgrisen serverades också som huvudrätt vid den förra Årets Kock-galan.

Scan kommer att starta marknadsföringen för rapsgrisen med start runt vecka 40. I Finland markandsförs rapsgrisen som en hälsoprodukt för att den innehåller mindre mättat fett och fettsyran Omega 3.

Relaterade artiklar

Till toppen