Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Rätt arbetskraft inte alltid den man tror

Att hitta rätt person till jobbet är inte alltid så lätt. Att få rätt formell kompetens är viktigt, men personlighet och att teamet fungerar ihop är i de flesta fall minst lika viktigt. Ibland måste man tänka nytt för att få rätt.

 Det kommer fler och fler tekniska lösningar inom lantbruket. Sofia Lindblad tycker att fler borde söka arbetskraft mer brett, när det är svårt att hitta personal.
Bild 1/2 Det kommer fler och fler tekniska lösningar inom lantbruket. Sofia Lindblad tycker att fler borde söka arbetskraft mer brett, när det är svårt att hitta personal. FOTO: Mostphotos
 Sofia Lindblad, LRF, som lett projekt för att öka intresset för arbete inom gröna näringar.
Bild 2/2 Sofia Lindblad, LRF, som lett projekt för att öka intresset för arbete inom gröna näringar. FOTO: LRF

Sofia Lindblad har bland annat arbetat med projekt som ska driva kompetens och informera unga om karriärmöjligheter i gröna näringar.

– Vi har arbetat med att nå unga i åldern 16 till 25 år, som är intresserade av till exempel djur, teknik och livsmedelsproduktion, men som inte har det som en naturlig del av sin uppväxt eller närmiljö, säger hon.

Det är brist på arbetskraft inom många gröna yrken, men en del av bristen består i att man inte breddar sitt sökande menar Sofia Lindblad.

– Man måste våga titta utanför naturbruksutbildningarna, våga anställa någon utanför branschen.

Fokus på IT

Ofta har man en bild av vad man söker och vilka egenskaper som är mer viktiga än andra. Om det viktiga är att personen är driven och tar ansvar samt har vana vid teknik och är noggrann, då kan man titta närmare på personer med mer tekniskt kunnande.

– Stor del av det moderna lantbruket och skogsbruket drivs med hjälp av informationsteknisk utrustning, och någon med stort kunnande om datorer kan vara till stor hjälp, säger Sofia Lindblad.

Här har lantbruksorganisationerna ett stort ansvar att informera och visa vilka möjligheter som finns inom gröna näringar. Många som inte växt upp med på eller kring lantbruket kan ha intresse, men inte veta om sina möjligheter.

– Man kan ju börja med att ta in någon på en säsongsanställning, testa med ett sommarjobb eller ta in praktikant från annan utbildning än naturbruk, jag tror att man kan bli förvånad över vad till exempel en ung teknikintresserad gymnasieekonom kan göra för företaget, säger hon.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen