Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 december 2019

Rätt odlingsteknik sparar var tredje liter

Hannover

Med modern teknik och rätt odlingsmetoder kan jordbruket minska koldioxidutsläppen med en tredjedel jämfört med 1990.

Det visar en paneuropeisk studie som presenterades på Agritechnica.

 Effektivaste sättet att minska bränsleförbrukningen per ton spannmål är att göra flera jobb i en överfart, här jordbearbetning, gödsling och sådd.
Effektivaste sättet att minska bränsleförbrukningen per ton spannmål är att göra flera jobb i en överfart, här jordbearbetning, gödsling och sådd. FOTO: Per Emgardsson

Med modern teknik och klimatvänliga odlingsmetoder kan europeiska bönder minska dieselförbrukningen och koldioxidutsläppen med 30-40 procent jämfört med läget 1990. Det visar projektet EkoTech som VDMA, de tyska lantbruksmaskintillverkarnas förening och Europas jordbruksmaskintillverkare CEMA drivit tillsammans med en rad forskare och företag.

Slutresultatet redovisades på en presskonferens på Agritechnica. Där underströk man att att det europeiska jordbrukets arbetsmaskiner står för mindre än en procent av ländernas totala koldioxidutsläpp, i Tyskland 0,8 procent.

Mest vid kombinerade jobb

Flest liter bränsle per ton vete och mest koldioxid kan man spara vid jordbearbetning och skörd. Störst blir besparingen om man kombinerar två arbeten som vid sådd med en bearbetande såmaskin. Grundare stubbearbetning med kompakt tallriksredskap sparar också mycket bränsle per ton vete jämfört med djupare pinnkultivering.

Att utnyttja traktorns utrustning rätt sparar också bränsle och koldioxid, att använda kraftuttagets ecoväxel sparar en femtedel av bränslet, hydraulsystem där pumpen bara arbetar vid behov en sjundedel.

– Det är viktigt att se på hela produktionskedjan, alltså förbättra maskin, odlingssystem och förare, säger Christoph Götz på VDMA.

 Christoph Götz, VDMA.
Christoph Götz, VDMA. FOTO: Uwe Noelke

Kan komma lång med äldre maskiner

Först med en motiverad och kunnig förare som använder traktorn på mest sparsamma sätt i ett bränslesparsamt odlingssystem når man minsta möjliga koldioxidutsläpp.

– I framtiden får vi säkert se många system som guidar föraren till att använda maskinerna på bästa sätt, säger Christoph Götz.

En viktig slutsats är att det går att minska koldioxidutsläppen utan stora nyinvesteringar.

– Man kan komma långt genom att använda äldre maskiner klokt och att förbättra dem med utrustning som däcktrycksreglering eller autostyrning, säger Christoph Götz.

Ytterligare hjälp krävs

För att nå målet om 35-40 procent lägre koldioxidutsläpp från jordbrukets maskiner anser VDMA att teknik och brukningsmetoder måste kompletteras med en rad politiska åtgärder. Det kan handla om forskning och utbildning, men också investeringsstimulans för hållbar teknik, CO2 avgifter för att ge biobränslen prisfördelar samt ett brett stöd till alla koldioxidsparande odlingsåtgärder.

EkoTechs beräkningar förutsätter fossil diesel. Användning av biodiesel ingick inte i studien men är en viktig del av omställningen, anser VDMA.

LÄS MER: Agritechnica 2019 kopplar upp sig

LÄS MER: Det bästa från årets jättemässa

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen