Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 juni 2019

Rättika och honungsört i blickfånget på Bjertorpsdagen

TRÅVAD

Spannmål och oljeväxter får konkurrens i demoodlingarna av ett allt större utbud av fånggrödor och mellangrödor. Det är ingen tvekan om vad som växer bäst i Varaslättens lerjord.

 I några demorutor vajade stråna högre än i övriga. Det rör sig om kommande sorter av högavkastande hybridråg med lägre risk för mjöldrygeinfektion.
I några demorutor vajade stråna högre än i övriga. Det rör sig om kommande sorter av högavkastande hybridråg med lägre risk för mjöldrygeinfektion. FOTO: Göran Berglund
 Lantmännen arrangerade Bjertorpsdagen för 21:a gången. Distriktschef Bengt Karlsson konstaterar att arrangemanget för första gången hölls dagtid.
Lantmännen arrangerade Bjertorpsdagen för 21:a gången. Distriktschef Bengt Karlsson konstaterar att arrangemanget för första gången hölls dagtid. FOTO: Göran Berglund

Utan att veta exakt är det nästan så att demoodlingarna av fånggrödor och mellangrödor får lika stort utrymme som spannmålen. Det har hänt saker på bara några år.

– Ja, det är mycket på gång. Vi märker också av ett ökat intresse bland lantbrukarna även om det som alltid är några som går i bräschen, säger växtodlingssäljaren Sven Stålberg på Lantmännen.

Egen utsädesodling

Från och med i år har Lantmännen egen utsädesodling på både oljerättika och honungsört. Två varianter av rättika odlas i demorutorna, den strukturbyggande Stinger och den i första hand nematodsanerande Defender. Sex kilo frö per hektar räcker långt.

 I demoodlingarna på Bjertorpsdagen fanns bland andra den kommande höstvetesorten Hallfreda.
I demoodlingarna på Bjertorpsdagen fanns bland andra den kommande höstvetesorten Hallfreda. FOTO: Göran Berglund

Kostnaden ligger på 400–600 kronor och rättikan kan sås in i september. Grödan vinterdör och behöver inte plöjas ned. Den bildar mull, ger struktur och kan beroende på sortval sanera jorden efter odling av potatis, sockerbeta och jordgubbe.

Tar över i sortblandningar

Honungsörten är populär för kantzoner och när den ingår i sortblandningar tar den över direkt. Den är ett vackert inslag eftersom den blommar från midsommar och fram till slutet av sommaren.

– Allt fler lantbrukare vill ha blommande grödor för att stimulera pollinerande insekter men också för att det ser trevligt ut, säger växtodlingssäljaren Bernt Bergström.

(bild]

Höstvete att hoppas på

Lagom till Bjertorpsdagen kunde Lantmännen visa upp väldigt fina spannmålsgrödor. För dem som letade nyheter föll blickarna kanske i första hand på Hallfreda, en kommande höstvetesort med hög tolerans mot stinksot och dvärgstinksot.

En annan nyhet som Lantmännen tror mycket på är havresorten Guld som är en egen förädling med god grynkvalitet, hög skalbarhet och jämn kärnkvalitet. I år blir första säsongen som den odlas av lantbrukare.

Lågt kadmiumupptag

– Det mest intressanta med Guld är att den har ett lågt kadmiumupptag. Efterfrågan på havre för humankonsumtion blir allt större och då känner vi att den ligger helt rätt i tiden, säger Bernt Bergström.

 Oljerättikan Defender bidrar förutom strukturförbättring med att sanera nematoder.
Oljerättikan Defender bidrar förutom strukturförbättring med att sanera nematoder. FOTO: Göran Berglund

Bjertorpsdagen arrangerades för 21:a gången men nu som dagaktivitet i stället för att som tidigare ligga på kvällstid. Blåst och regn skrämde bort en del besökare på eftermiddagen men innan dess var flera hundra personer på plats.

– Vi har försökt fokusera en del på precisionsodling där Dataväxt visar hur en styrfil skapas och hur man kopplar ihop den med olika maskiner, säger Lantmännens distriktschef Bengt Karlsson.

 Anton Lindesson från Väderstad demonstrerar Spirit 800, en såmaskin för precisionsodling, inför några intresserade besökare på Bjertorpsdagen.
Anton Lindesson från Väderstad demonstrerar Spirit 800, en såmaskin för precisionsodling, inför några intresserade besökare på Bjertorpsdagen. FOTO: Göran Berglund

Läge för rekordskörd?

Efter en bra höststart och en lyckad övervintring uppstod lite oro i slutet av mars och i april när det nästan inte kom någon nederbörd. Men med regn från och med maj och ganska sval väderlek finns alla förutsättningar för en riktigt fin skörd i Västsverige.

– Den höstsådda arealen är i nivå med rekordåret 2015. Om det blir en rekordskörd återstår att se men det verkar onekligen lovande, säger Bengt Karlsson.

LÄS MER: Lantmännen köper havrekvarn

Relaterade artiklar

Till toppen