Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 juli 2018

Regeringen utlovar krisstöd till bönder

Regeringen skjuter nu till pengar ur statsbudgeten för att stödja torkdrabbade bönder. Men hur mycket och i vilken form pengarna ska betalas ut kan Sven-Erik Bucht inte säga. "Det har att göra med hur mycket nederbörd vi får framöver", säger han.

FOTO: Ann Lindén

Det är bristen på bete och foder som gör att regeringen under söndagen gav besked om att den har beslutat om att ge nationella stöd till lantbruksnäringen.

– Vi har en beteskris som förvärras för varje dag. Vår bedömning är att lantbruket därför ska få medel ur statsbudgeten, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Oklar när

Men när – och hur mycket pengar som ska avsättas kan han inte ge besked om.

– Det har bland annat att göra med nederbörden. Det vore förödande om det sker en massutslaktning av djur. Vi måste lösa foderfrågan och ställa pengar till lantbrukets förfogande, säger Sven-Erik Bucht och hänvisar till den analys som bland annat måste göras i samarbete med LRF och Jordbruksverket.

Förbereder en ansökan

Regeringen förbereder även en ansökan om pengar ur EUs krisfond och i dag ska Sven-Erik Bucht ta upp frågan med jordbrukskommissionären Phil Hogan då det är jordbruksråd i Bryssel.

– Men man ska komma ihåg att stödfonden inte innehåller några astronomiska summor. Om Phil Hogan släpper till några pengar blir det inte så mycket, särskilt som det är fler torkdrabbade länder som vill ha pengar ur stödfonden, säger Sven-Erik Bucht som även kommer att diskutera frågan om förtida utbetalningar av EU-stöd på jordbruksrådet.

LÄS OCKSÅ: Lantmännen spår sämsta skörden på 26 år

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen