Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 juli 2019

Regeringen vill ha köttinfo på krogen

Om några år kan det bli krav på krogarna att de ska informera gästerna om var köttet på menyn kommer ifrån. Ett skäl är att regeringen vill göra det lättare för kroggäster att välja svenskt kött.

 Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) vill göra information om köttursprung till kroggäster obligatorisk.
Bild 1/2 Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) vill göra information om köttursprung till kroggäster obligatorisk. FOTO: Istock
 Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).
Bild 2/2 Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). FOTO: Stina Stjernkvist/TT

– Framför allt kan man konstatera att vi är väldigt duktiga i Sverige på att producera högkvalitativt kött och då vill ju givetvis att det ska marknadsföras i Sverige och utomlands och att konsumenter ska kunna välja att köpa svenskt kött. Men det ska vara upp till konsumenten att välja, säger landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) till TT vid en pressträff efter sommarregeringens sammanträde.

Ska ha rätt

– Till syvende och sist handlar detta om att konsumenterna ska ha rätt till och kunna göra medvetna och informerade val, säger hon.

Till skillnad från butiker, där ursprungsmärkning finns, har krogarnas och storkökens besökare inte samma möjlighet att välja eftersom information oftast saknas. Och restaurangnäringen har inte, enligt Jennie Nilsson, kunnat enas om en väg framåt mot bättre information om varifrån köttet som serveras kommer. Hon understryker att regeringen inte tänker sig en obligatorisk märkning, som i butiker, eftersom det bedöms vara för krångligt.

Dialog med krogbranschen

Hur informationen som regeringen vill ha ska se ut är inte avgjort.

– Information kan ges till exempel att man skriver på en tavla i stället för förtryckta menyer, säger Jennie Nilsson men framhåller att det får avgöras i dialog med krogbranschen.

Får uppdrag

Regeringen ger nu Livsmedelsverket i uppdrag att förbereda en så kallad anmälan om nationella bestämmelser för köttinformation till EU-kommissionen. En sådan anmälan krävs enligt EU:s lagar och den måste godkännas av kommissionen för att reglerna ska kunna genomföras.

Verket får ett och ett halvt år på sig, till den 1 december 2020. Jennie Nilsson bedömer att svenska regler om information till kroggäster skulle kunna införas någon gång under 2021.

Uppdraget är en del av regeringspartierna S och MP:s och samarbetspartierna C och L:s överenskommelse om förslag som ska genomföras fram till 2022.

LÄS MER: ”Från Sverige”-märkning nu möjligt även på restaurang

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen