Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 april 2018

Regeringen vill ha nya regler för terrängkörning

Regeringen vill se över reglerna för terrängkörning. Lagstiftningen är 40 år gammal och under den tiden har antalet terrängfordon ökat markant – från 30 000 fordon till över 300 000.

FOTO: Sture Markström

Reglerna för terrängfordonskörning har inte setts över på 40 år, trots att antalet fordon som snöskotrar och fyrhjulingar har växt rekordartat. Regeringen tillsätter därför en utredning som ska lämna förslag på hur lagstiftningen kan reformeras och bli hållbar.

Läs även: Okunniga skoterförare förstör planteringar

Skador i skog och mark

− Det är på tiden att vi får en modern lagstiftning som gör terrängkörningen i Sverige hållbar. Vi behöver kunna tillgodose både människors behov av att köra terrängfordon och behovet av att förhindra skador på jord- och skogsbruksmark och natur, säger miljöminister Karolina Skog i ett pressmeddelande.

Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 29 november 2019.

FAKTA: Utredarens uppdrag

– Utreda om de regelverk som innehåller bestämmelser om terrängkörning behöver förändras eller förtydligas.

– Utreda hur en effektiv tillsyn kan åstadkommas.

– Utreda och överväga den straffrättsliga regleringen vid otillåten terrängkörning och vid behov föreslå ändringar av påföljden i syfte att åstadkomma ändamålsenlig reglering.

– Lämna förslag för att underlätta för personer med bestående rörelsehinder att köra i terrängen med motordrivet fordon för att jaga, fiska eller bedriva annat friluftsliv.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen