Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 augusti 2018

Regeringen vill skärpa straffen för djurbrott

Regeringen har beslutat att utreda straffen för brott mot djur för at säkerställa att de är tillräckligt stränga. Utredningen ska bland annat titta på om en företagsbot ska kunna leda till ett djurförbud.

 Regeringen meddelade i dag att de tillsätter en utredning om straff och andra sanktioner vid brott mot djur.
Regeringen meddelade i dag att de tillsätter en utredning om straff och andra sanktioner vid brott mot djur. FOTO: Mostphotos

Regeringen meddelade i dag att de tillsätter en utredning om straff och andra sanktioner vid brott mot djur.

”Straffen ska spegla brotten”

Med utredningen vill man säkerställa att de allvarligaste brotten mot djur har tillräckligt stränga straff och att bestämmelserna om brott och straff är ändamålsenliga och effektiva.

– Vi är jättebra på djurhälsa och djurskydd i Sverige men vi måste också se till att den som gör ett djur illa får ett straff som speglar hur allvarligt vi ser på brottet. De här reglerna kan behöva skärpas, därför tillsätter vi nu den här utredningen, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

Företagsbot kan leda till djurförbud

I uppdraget ingår även att se över om straffet för djurplågeri bör skärpas. Man ska också titta på om man kan ersätta straff med sanktionsavgifter eller vite vid mindre allvarliga brott.

Utredningen ska också titta på om en dom eller ett strafföre­läggande om företagsbot ska kunna leda till ett djurförbud. Senast den 31 januari 2020 ska uppdraget redovisas.

LÄS MER: Så ser partiledarna på lantbruket

Relaterade artiklar

Till toppen