Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 augusti 2018

Regeringen vill underlätta för fiskodlingar

Regeringen med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i spetsen vill göra det enklare att odla fisk, skaldjur och alger.

 Regeringen med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i spetsen vill göra det enklare att odla fisk, skaldjur och alger.
Regeringen med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i spetsen vill göra det enklare att odla fisk, skaldjur och alger. FOTO: Rickard Nilsson

Inom ramen för den nationella livsmedelstrategin får Jordbruksverket i uppdrag att utreda förutsättningarna för en enklare prövning av verksamheter med koppling till vattenbruk.

Verket ska bland annat titta på om det går att samordna krav på tillstånd, registreringar och anmälningar.

”Svenska vattenbruket kan ta större marknadsandel”

Sven-Erik Bucht vill minska byråkratin och framhåller att det finns stor potential.

”Odling av fisk, musslor, kräftdjur och alger är den snabbast växande matproduktionssektorn i världen och nästan varannan fisk som konsumeras i världen är odlad. Det svenska vattenbruket kan ta en mycket större marknadsandel på den nationella marknaden där efterfrågan på fisk, skaldjur och blötdjur är betydligt större än produktionen”, säger han i ett pressmeddelande.

I samband med att LRF i början på året meddelade avsikten att långsiktigt bygga upp en portfölj av tillväxtinvesteringar blev organisationen delägare i företaget Gårdsfisk i Skåne.

Tomma ladugårdar lämpliga för vattenbruk

LRF:s VD Anders Källström framhöll att produktionen är hållbar och klimatsmart. Han pekade också på att det finns många gamla stallar och ladugårdar som står tomma på den svenska landsbygden, byggnader som kan lämpa sig för vattenbruk.

Företaget Gårdsfisk startades 2013. Under 2017 uppgick produktionen till 30 ton.

LÄS MER: Kretsloppet viktigt för startupbolag GårdsfiskLRF investerar i fiskodling

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen