Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 juli 2018

Regeringens krispaket väcker reaktioner: ”Det krävs mer”

Att regeringen nu beslutat om ett krispaket på 1,2 miljarder kronor i stöd till lantbrukare som drabbats av torkan möts av positiva reaktioner. Men summan i det kan inte mäta sig med de enorma förluster som lantbruket gjort.

– Det krävs mer, säger Centerns landsbygdspolitiska talesperson Eskil Erlandsson.

 Palle Borgström, LRF.
Palle Borgström, LRF. FOTO: Ann Lindén

LRF:s förbundsordförande Palle Borgström framhåller även han att pengarna inte kan täppa till alla de djupa hål som torkan orsakat i lantbrukarnas ekonomi.

– Man kan se det ur två perspektiv. Det är en stor satsning från regeringens sida vad gäller krispaket. Men samtidigt vet vi att effekterna av torkan kostat 10 miljarder kronor för lantbrukarna, säger Palle Borgström.

”Bra att det har lyssnat”

Palle Borgström vill inte gå in på vad LRF hade hoppades av krispaketet, men han är glad över att regeringen fattat beslutet.

– Det är bra att de har lyssnat på det vi sagt och att stödet är utformat så att det går till lantbrukarna.

Krisstödet kommer att betalas ut i två omgångar. Det första går ut i år och omfattar 400 miljoner kronor till lantbruk med nötkreatur, mjölkproduktion eller lamm. Det har LRF inte fått vara med och planera, men den andra delen av paketet på drygt 700 miljoner kronor kommer de att få vara med och utforma.

– Vi kommer att trycka på hårt på att krisen slagit mot företag inom hela lantbruket och inte bara djurproduktionen, säger Palle Borgström.

”Krävs mer”

Han säger sig vara medveten om att ett stöd i två delar sannolikt gör att större summor blir tillgängliga för lantbruket. Nu ser han det som något av det viktigaste att hitta en smidig modell som gör att pengarna kan betalas ut snabbt och utan onödig byråkrati.

 Eskil Erlandsson (C).
Eskil Erlandsson (C). FOTO: Ann Lindén

Centerns landsbygdspolitiska talesperson Eskil Erlandsson är även han positiv till att det blivit ett stödpaket, men tycker att det är långt ifrån tillräckligt. I en skriftlig kommentar säger han:

”Det är bra att regeringen agerar, men det krävs mer. Vad regeringen presenterade idag är akuta åtgärder men vi måste också se till så att vi får ett långsiktigt konkurrenskraftigt lantbruk. Det går inte att bara komma med krispaket. En av de stora utmaningarna för lantbruket är likviditeten och konkurrenskraften. Här har regeringen ägnat hela mandatperioden åt att försämra för Sveriges bönder”.

”Krisfonden böndernas pengar”

Eskil Erlandsson fortsätter:

”Centerpartiet har tidigare presenterat ett bondepaket med sänkt arbetsgivaravgift, höjd återbetalning av dieselskatten och en satsning på grön omställning, allt för att stärka konkurrenskraften och minska sårbarheten inom jordbruket. Bucht nämnde att EU inte kommer att öppna Krisfonden. Det svaret tycker inte jag att bönderna ska nöja sig med. Det är bönderna själva som betalar in till denna fond. Krisfonden är böndernas pengar just för denna typ av händelse”.

LÄS MER: 1,2 miljarder till bönder som drabbats av torkan

Relaterade artiklar

Till toppen